Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DINCOLO DE ZIDURI Marţi, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Aprilie 2014
Vizualizari: 1321
Comentează add

Administraţia Naţională Apele Române a prezentat hărţile de risc privind inundaţiile, care vizează 11 bazine hidrografice.

6% din populaţia României, în zone cu risc crescut de inundaţii

radiojurnal

Drum distrus de o viitura. Foto: Arhiva.

6% din populaţia României trăieşte în zone cu risc crescut de inundaţii.

Hărţile care conturează acest pericol au fost făcute publice astăzi de Administraţia Naţională Apele Române şi de Institutul de profil.

Documentele, obligatorii pentru un stat membru al Uniunii Europene, vizează 11 bazine hidrografice şi evaluează, pe lângă riscul de revărsare a apelor şi potenţialele pagube materile şi umane pe care le-ar putea produce inundaţiile.

Odată cu prezentarea hărţilor, a fost readusă în discuţie şi problema construirii de locuinţe în zonele inundabile.

Autorităţile participante la realizarea acestor hărţi spun că avem acum suficiente informaţii despre zonele cu risc la inundaţii.

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Vasile Pintilie, spune că ştim exact care ar fi pagubele, dacă asemenea fenomene ar avea loc.

"Suntem pregătiţi, la momentul de faţă, să anunţăm în tip real orice fenomen care ar putea apare cu efect distructiv asupra unor aşezări umane, acolo unde noi am identificat şi am reprezentat, prin hărţile de hazard şi hărţile de risc, aceste lucruri", spune Vasile Pintilie.

Planuri de management

Hărţile vor fi urmate şi de întocmirea unor planuri de management pentru fiecare bazin hidrografic, spune Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Atunci se va şti şi ce lucrări sunt necesare pentru a ne proteja, iar cei care vor construi în zonele inundabile o vor face pe propria răspundere.

"Pe bazine hidrografice, se va judeca un plan de management, după care autoritatea locală nu va da un aviz de construire, autorizaţie de construire dacă este într-o zonă de risc. Efectele, în urma inundaţiilor, să fie minimale. Ăsta este scopul real al acestor  hărţi", spune Doina Pană.

Zonele unde cotele de apărare au fost depăşite în ultimii ani, considerate vulnerabile, sunt bazinul inferior al Siretului, zona Banatului şi confluenţa dintre Prut şi Dunăre.

Pentru a aduce lucrările de apărare la standardele actuale ar fi nevoie de investiţii în valoare de aproximativ trei miliarde de euro, au estimat specialiştii.


Etichete inundaţieriscbazinhartăVasile Pintilie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live