Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NUMAI MUZICA Marţi, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Bahor, Brăila

20 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1368
Comentează add

La Brăila, la Teatrul Maria Filotti, debutează manifestările dedicate împlinirii a 650 de ani de atestare documentare a oraşului.

650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila

gina-bahor-braila

Harta Brăilei la 1892. Foto: Arhivă.

La Brăila, la Teatrul Maria Filotti, debutează manifestările dedicate împlinirii a 650 de ani de atestare documentare a oraşului.

Într-un document din 20 ianuarie 1368, emis de Vladislav, voievodul Ţării Româneşti şi ban de Severin, "se dau înlesniri negustorilor din Braşov ce purced cu mărfurile lor pe pomenita cale a Brăilei".

Situată în nord-estul Valahiei, Brăila a fost cel mai mare port al Ţării Româneşti. Prin acest port ţara s-a legat de lume. Doar geografic şi în aparenţă Brăila este un oraş de margine. De fapt, Brăila este aşa cum o nume Nicolae Iorga, în urmă cu aproape un veac, "Maica Ţării Româneşti".

Teatrul Maria Filotti şi Muzeul Carol I vor fi gazdele unor evenimente importante pe tot parcursul zilei. Va fi o expoziţie documentară realizată de arhivari, va fi prezentată o expoziţie de cafea a dramaturgilor brăileni Panait Istrati, Mihail Sebastian şi Fănuş Neagu, acţiune ca aparţine Bibliotecii Panait Istrati. Nu va lipsi Fanfara militară, care va prezenta cântece patriotice în holul monument al Teatrului Maria Filotti şi tot în acelaşi spaţiu se vor desfăşura spectacole susţinute de artişti din Republica Moldova.

De la ora 17:00, la Sala Oglinzilor, va avea loc momentul festiv al deschiderii Anului Aniversar Brăila 650, unde, în Anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia vine cu prima emisiune filatelică "Brăila 650", dedicată unui oraş din România. Chiar merită Brăila, întrucât este al treilea oraş ca vechime al ţării, după Câmpulung şi Curtea de Argeş.

Seara de sâmbătă se va încheia cu un spectacol de gală la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti, "Jocul de-a vacanţa", de Mihail Sebastian.


Etichete atestare documentarăBrăila

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live