Ascultă Radio România Actualitaţi Live

5,3 milioane de euro pentru industrie, cercetare şi sectorul IT din România

Iniţiativa aprobată de Comisia pentru Bugete îi aparţine eurodeputatului Victor Negrescu, membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din PE.

5,3 milioane de euro pentru industrie, cercetare şi sectorul IT din România

Articol de Victor Gheorghe, 30 Septembrie 2015, 10:02

Comisia pentru Bugete din Parlamentul European a aprobat o finanţare de 5,3 milioane de euro pentru industrie, cercetare şi sectorul IT din România.

Iniţiativa aprobată de Comisia pentru Bugete îi aparţine eurodeputatului Victor Negrescu, membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.

Fonduri sunt asigurate prin intermediul a trei proiecte pilot şi două acţiuni pregătitoare.

Din cele 5,3 milioane de euro, 4 milioane vizează în mod direct şi exclusiv industria şi cercetarea românească, în timp ce restul de 1,3 milioane de euro se referă la dezvoltarea sectorului IT.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

La acestea se mai adaugă un proiect pilot în valoare de 1 milion de euro, aflat deja în curs de implementare. Acesta se referă la creşterea accesului la servicii de Sănătate în mediul rural şi a fost deja dezbătută la Bruxelles într-o şedinţă coordonată de Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat al iniţitorului, s-au identificat o serie de soluții concrete, cum ar fi stimulente financiare sau de calificare, programe de locuințe pentru cei care aleg să profeseze în acest domeniu în mediul rural, parteneriate între medicii din rural și specialiști, programe de tele-sănătate, sisteme de voluntariat și de sprijin social.

În total, prin intermediul proiectelor pilot şi acţiunilor pregătitoare, europarlamentarul român a reuşit să obţină 6,3 milioane de euro în primul an de mandat.

Majoritatea vizează în mod direct România şi se referă la dezvoltarea fabricilor inteligente şi retehnologizarea zonelor afectate de dezindustrializare, utilizarea noilor tehnologii şi a instrumentelor digitale în educaţie, stimularea competenţelor digitale pentru a produce noi profesii, noi metode de învăţământ şi noi locuri de muncă.

De asemenea, se are în vedere îmbunătăţirea educaţiei privind plata taxelor online şi combaterea evaziunii prin mediul digital, specializări inteligente la nivel regional, care să lege mai bine bursa joburilor competitive cu pregătirea forţei de muncă.

Următoarele etape din cadrul proiectului constau în realizarea unui studiu, organizarea unei întâlniri între potențialii beneficiari (autorități locale) și Comisia Europeană, urmate de implementarea măsurilor.

Într-un mesaj, europarlamentarul Victor Negrescu le-a mulţumit comisarilor europeni Corina Creţu şi Gunther Oettinger pentru sprijinul acordat proiectelor referitoare la IT.