Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA Joi, 26 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

14 Iulie 2017
Vizualizari: 1635
Comentează add

Tudor Arghezi se stingea din viață la 14 iulie 1967, la puțin timp după moartea soției sale Paraschiva (1966), fiind înmormântat alături de aceasta în grădina casei din ''Mărțişor"

50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi

mihaela-helmis

Tudor Arghezi la aniversarea a 85 de ani. Foto: Wikipedia.

Tudor Arghezi se  stingea  din viață la 14 iulie 1967, la puțin timp după moartea soției sale Paraschiva (1966), fiind înmormântat, alături de aceasta, în grădina casei din ''Mărțișor''. 

Parte componentă a Muzeului naţional al Literaturii Române,astăzi la Casa memorială Tudor Arghezi-Mărţişor a fost organizată cuvenita slujbă de pomenire , iar cei prezenţi , ca întotdeauna au putut să revadă multe din obiectele ce i-au aparţinut , aşa cum le-a lăsat , prin testament  spre vizitare , încă din anul 1974. Colecţia de la „Mărţişor” de care ani de zile s-a îngrijit Mitzura Arghezi,fiica poetului ,cuprinde mobilier, cărţi, obiecte de artă, fotografii, documente originale ,iar în curte  se află şi tipografia înfiinţată de Arghezi, unde sunt expuse volume, documente, reviste şi imagini din istoria familiei sale şi a „Mărţişorului”.

În anul 2000 a început editarea operei complete a scriitorului Tudor Arghezi în colecția ''Opere fundamentale'', coordonată de Fundația pentru Știință și Artă și Editura Univers Enciclopedic, la care, se alătura, din 2003, Editura Academiei Române. Ieri a fost incheiată  publicarea operelor argheziene prin apariţia  volumelor XI-XII - Tudor Arghezi - Proză , din  Colecția Opere fundamentale  care cuprind  titlurile Icoane de lemn , Poarta neagră,Cartea cu jucării,Tablete din Ţara de Kuty, Ochii Maicii domnului, Cimitirul Buna Vestire, Ce ai cu mine vântule , dar şi Cuvinte potrivite şi ...încrucişate.

În cadrul Universitatății de Vest „Vasile Goldiș” din Arad  funcționează  un Centru de Cercetare a Literaturii Argheziene.,   luni, 17 iulie începând cu ora 12, la sediul Bibliotecii Universitare „Tudor Arghezi” va fi lansat volumul „Tudor Arghezi-, 50 de ani de la moartea marelui poet. Versurile tinereții (1897-1902)”.

Volumul cuprinde  manuscrise argheziene și desene realizate chiar de către poetul Tudor Arghezi  şi a fost coordonat de Marius Grec (Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale). Cartea va fi prezentată de Doina Arghezi, nora poetului și de către Aurel Ardelean, Președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”.


Etichete tudor argheyimartisor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live