Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Ioan

9 August 2017
Vizualizari: 898
Comentează add

Interviu cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu

50 de ani de la înfiinţarea ASEAN-Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est

alexandru-ioan

 

România a jucat un rol activ în diverse proiecte pe care Uniunea Europeană le-a dezvoltat cu ASEAN în domenii precum cel al combaterii crimei organizate şi traficului de persoane, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi. Şeful diplomaţiei române subliniază că Bucureştiul este interesat să dezvolte în continuare relaţiile sale cu ţările din Asia, prin intermediul ASEAN.

Reporter: Domnule ministru, se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea ASEAN, Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est. Cât de importantă şi de ce este importantă relaţia României, ca stat de sine stătător cu ASEAN şi ca membru al Uniunii Europene de asemenea?  

Teodor Meleşcanu: "Importanţa ASEAN este faptul că în aceşti 50 de ani, pentru care doresc şi eu să transmit felicitări cu ocazia aniversării de la înfiinţare şi mult succes şi prosperitate, dar aş vrea să spun că cele 10 state care însumează această comunitate au 645 de milioane de persoane şi ele au lansat un model de cooperare regională care promovează solidaritatea, prosperitatea şi pacea, reuşind să depăşească vechile disensiuni. Este în primul rând un exemplu şi un model de cooperare regională şi, mai mult, ASEAN a devenit un factor cheie de stabilitate într-un context regional foarte, foarte complex.

De aceea pentru noi, cea mai imporatntă contribuţie a ASEAN-ului este consolidarea unităţilor care este benefică pentru securitate şi prosperitate regională şi este în interesul nostrul, al tuturor şi într-adevăr în anul 2017 este cu atât mai semnificativ încât Uniunea Europeană şi ASEAN au serbat 40 de ani de relaţii bilaterale, bazate pe încredere reciprocă şi un dialog consolidat.

Vreau să subliniez că ASEAN este cel de-al treilea partener economic al UE din afara Europei. Iar UE este cel de-al doilea partener comercial al ASEAN şi cel mai mare investitor în ţările ASEAN. Deci în primul rând pentru noi este foarte important că e o structură de solidaritate şi de prosperitate şi de pace în zonă; doi: este unul din partenerii foarte importanţi ai UE şi vreau să subliniez că România a jucat un rol activ în planul acestei cooperări între UE şi ASEAN prin iniţierea şi participarea la diverse proiecte. Aş da doar ca exemplu faptul că România a realizat cu succes un schimb de experienţă şi bune practici cu statele ASEAN, cu precădere în ceea ce priveşte combaterea ameninţărilor transfrontaliere, a crimei organizate şi a traficului de persoane.

Din punctul nostru de vedere există dorinţa foarte deschisă de a face eforturi şi pe viitor şi de a contribui prin cadrul acesta oferit de apartenenţa noastră la UE, la conslidarea cooperării cu statele ASEAN şi la capitalizarea experienţei pozitive din dialogul politic bilateral pe care îl avem, pe bază de relaţii economice şi comerciale şi care este adaptat şi la dinamica globală şi la provocările actuale."  

Reporter: Cât de mult îşi poate extinde aria de acţiune economică şi diplomatică în acea parte a lumii România, domnule ministru?  

Teodor Meleşcanu: "Este una din priorităţile programului de guvernare actual care, pe lângă importanţa pe care o acordă NATO - UE şi relaţiei cu Statele Unite, una dintre direcţiile principale de acţiune ale guvernului o reprezintă şi deschiderea României spre colaborare cu alte state din lume, că e vorba de America Latină, de Africa sau de Asia.

Cu Asia, prin intermediul ASEAN, avem practic posibilităţi foarte mari nu numai de creştere a schimburilor economice şi comerciale, dar şi a contactelor umane şi a schimbului de experienţă. Deci pentru noi este una din pieţele cele mai mari şi cele mai importante în perspectiva evoluţiei economice a României pe viitor."  

Reporter: Domule ministru, ASEAN are şi un important rol geosetrategic, dacă avem în vedere summitul care s-a încheiat  la Manila şi care a condamnat în termeni cât se poate de fermi programul nuclear nord-corean.  

Teodor Meleşcanu: "Este una din temele care preocupă ţările membre ale ASEAN, dar nu numai pe ele, că de fapt una din temele cele mai importante şi stringente la această oră pe plan internaţional, pentru că programul nuclear al Coreei de Nord încalcă practic prevederile multor tratate, inclusiv a Cartei ONU. Şi prin solidaritatea pe care o manifestă ţările ASEAN, prin sprijinul pe care îl acordăm şi noi, UE şi alte ţări, există o cale, o posibilitate ca până la urmă să se ajungă la încheierea unei păci şi în Peninsula Coreeană."


Etichete ASEANAsiaTeodor MeleşcanuUniunea EuropeanăNATOCoreeaONU

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live