Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman

3 Mai 2019
Vizualizari: 525
Comentează add

500 de ani de la moartea lui Leonardo Da Vinci

daniela-coman

French President Emmanuel Macron (R) and Italian President Sergio Mattarella pay their respects at the tomb of Italian renaissance painter and scientist Leonardo da Vinci. Agerpres/EPA/PHILIPPE WOJAZER/ POOL MAXPPP OUT

Italia şi Franţa au marcat împreună împlinirea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo Da Vinci.

Preşedinţii celor două ţări, Sergio Mattarella şi Emmanuel Macron, au fost prezenţi, ieri, la mai multe momente de comemorare pe Valea Loarei, unde se află mormântul geniului italian.

Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman - Întâlnirea celor doi președinți s-a dorit un moment de celebrare a culturii europene și de afirmare a prieteniei franco-italiene, după tensiunile recente provocate de guvernul populist de la Roma.

Președintele Emmanuel Macron: Renaşterea a fost o perioadă de prietenie puternică între Italia și Franța și atunci un geniu al Renașterii a venit să-şi sfârşească zilele în Franța la invitația unui tânăr rege francez. Prietenia dintre italieni și francezi este indestructibilă.

Președintele Italiei, Sergio Mattarella: Legăturile dintre Italia și Franța au fost, de-a lungul istoriei, puternice și solide, astfel încât astăzi nu pot fi decât excelente. La fel și relațiile dintre francezi şi italieni și, în mod particular, prietenia mea cu președintele Macron, care poate rezista oricăror încercări.

Reporter: Marele Leonardo nu a trăit decât ultimii trei ani din viață în Franța, în Castelul Amboise, iar mormântul său se găsește în apropiere. Între operele sale expuse în muzeele franceze se află celebra Mona Lisa sau Gioconda, despre care se spune că Leonardo nu s-a despărțit cât a trăit și pe care i-ar fi dăruită regelui Franței François I. Acum, ea este principala atracție de la Luvru, dar și un vechi subiect de dispută între italieni și francezi, ca și alte creații ale lui Leonardo da Vinci aflate în Franța.


Etichete ItaliaFranţaLeonardo Da Vinci

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live