Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

30 Octombrie 2019
Vizualizari: 784
Comentează add

Marţi se împlinesc 4 ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, în care au murit 64 de oameni, iar aproape 200 au fost răniţi.

4 ani de la tragedia de la Clubul Colectiv

florin-lepadatu

 Incendiul de la Club Colectiv. Foto: Arhivă facebook

Marţi se împlinesc patru ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, în care au murit 64 de oameni, iar aproape 200 au fost răniţi - dintre care unul s-a sinucis, în urmă cu doi ani.

În capitală va avea loc un marş în memoria victimelor incendiului.

Dosarul Colectiv a ajuns la Parchetul General în urmă cu trei ani, după ce familiile şi prietenii victimelor din club au acuzat autorităţile care au coordonat intervenţia după incendiu, de neglijenţă şi ucidere din culpă.

Mira Gomboş ne reaminteşte ce s-a întâmplat atunci: "Într-o seară ploioasă de sfârşit de octombrie, Ştefan, Alexandru, Alexandra, Raluca sau Bogdan au plecat de acasă la un concert rock într-un club din Bucureşti.

Era început de weekend şi voiau să se bucure şi să se relaxeze pentru ca de luni să meargă din nou la liceu, la facultate sau la serviciu.

Ştefan, Alexandru, Alexandra, Raluca sau Bogdan nu voiau să devină eroi, ei nu aveau de gând nici să răstoarne guverne şi nici să îşi audă din cer numele rostite în ceea ce a devenit "cazul Colectiv".

Au trecut patru ani de atunci şi în fiecare sfârşit de octombrie 64 de nume stau pe buzele tuturor.

Se vorbeşte de atunci de inconştienţă, nepăsare şi neglijenţă, de "avem de toate aici, în ţară", şi de "nimeni nu putea face mai mult", de oameni pentru care demisia este doar un cuvânt în dicţionar şi, mai presus de toate, de nicio condamnare încă a vinovaţilor.

Pentru cei care au murit, părinţii, rudele şi prietenii nu mai au lacrimi, pentru cei care au supravieţuit, chinul încă nu s-a sfârşit, fac operaţii dureroase în continuare şi încearcă să revină la normalitate, luptă în fiecare zi ca să depăşească trauma şi încearcă să îi ajute pe alţii.

Tedy Ursuleanu este arhitect, a suferit arsuri puternice chiar la mâinile cu care ar fi trebuit să deseneze case şi magazine.

A stat luni de zile în spitale din străinătate şi din ţară, vocea ei plină de încredere şi fără urmă de încrâncenare le dă şi altora ca ea speranţă şi forţa de a lupta în continuare.

În urmă cu doi ani, într-o ediţie a "Serviciului de Noapte", realizat de Alexandru Rusu la Radio România Actualităţi, Tedy nu şi-a putut ascunde totuşi mâhnirea că despre tot ce s-a întâmplat la Colectiv se vorbeşte doar câteva zile în preajma comemorării, după care uităm.

Tedy Ursuleanu: "E destul de dureros că doar atunci ne amintim de cazurile din Colectiv şi comemorăm sau, nu ştiu, încercăm cumva să aducem în atenţie doar pe 30 octombrie, în fiecare an.

Lucrurile asta se întâmplă şi s-ar putea întâmpla şi acum, din nou, la noi, în orice clipă."

Între timp, după ce săptămâna trecută a apărut o înregistrare video cu intervenţia pompierilor la Colectiv, procurorii militari au deschis un nou dosar penal in rem, adică privind faptele de la intervenţie.

Începând de anul acesta, 30 octombrie este "Ziua Pacientului cu Arsuri", marcată pentru a conştientiza problemele "marilor arşi", încă nerezolvate în ţara noastră. Radio România Actualităţi va difuza, miercuri seară, o piesă de teatru şi un documentar pe tema tragediei de la Colectiv."


Etichete Colectiv

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live