Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liliana Nicolae

21 Iulie 2009
Vizualizari: 1768
Comentează add

Modulul de Recunoaştere Lunară al NASA se află pe orbită şi a transmis noi imagini de pe suprafata lunară (audio).

40 de ani de la aselenizare

liliana-nicolae

Foto: Mediafax

Pe 20 iulie se împlinesc 40 de ani de la primii paşi pe lună. De la ceea ce Neil Armstrong spunea că este “un pas mic pentru om, un pas imens pentru omenire”. Echipajul Apollo 11 era format din 3 astronauţi: Neil Armstrong, Edwin Aldrin şi Michael Collins. Doar primii doi au coborît, însă, pe Lună.

Călătoria lor a început pe 16 iulie 1969. A durat 4 zile. Pe 20 iulie aterizau pe suprafaţa prăfuită a Lunii. Au stat acolo 13 ore. Au făcut fotografii, au adunat roci, au făcut experimente. Peste alte 4 zile erau din nou acasă, pe Pămînt.

Au plutit în Pacific, pe o navă cosmică transformată în barcă de salvare, au fost ţinuţi 17 zile în carantină, de teamă să nu fie contaminaţi cu un virus extraterestru, şi de-abia apoi au fost primiţi ca nişte eroi.

De atunci au trecut 40 de ani şi mulţi s-au grăbit să spună că expediţia pe Lună n-ar fi fost una reală, ci fabricată în laboratoarele NASA. Dar, potrivit BBC, chiar în aceste zile, Modulul de Recunoaştere Lunară al NASA se află pe orbită şi a transmis noi imagini de pe suprafata lunară, cu scopul de a face hărţi detaliate ale Lunii. În imagini se văd zonele în care au aterizat misiunile Apollo, precum şi un şir de urme de paşi pe suprafaţa Lunii.

Ştiţi că pe Lună există un crater cu nume romanesc, Spiru Haret, după numele matematicianului-astronom ?

Dar, de cînd nu v-ati mai uitat la stele? În special în oraşele mari, astronomii se plîng că nu pot vedea stelele din cauza poluării luminoase. Poţi s-o faci, însă, la Observatorul Astronomic.  La Bucureşti, Cluj, Timişoara, Piteşti, Iasi, Bacău sau Galaţi. La Planetariu…nu. Pentru că Bucureştiul este singura capitală din Europa care nu are un planetariu pentru public, deşi există un spaţiu pentru el, dar, deocamdată e gol.

Anul 2009 a fost proclamat de Naţiunile Unite drept anul internaţional al Astronomiei, pentru că se împlinesc 400 de ani de la primele observaţii astronomice făcute de Galileo Galilei, cu ajutorul lunetei.

Tot anul acesta se împlinesc 10 ani de la eclipsa totală de soare, care a putut fi văzută din România (11 august 1999).

Pentru o simulare on-line interactiva a misiunii Apollo 11 puteti accesa site-ul http://wechoosethemoon.org


 


Etichete aselenizareluna

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live