Ascultă Radio România Actualitaţi Live

3 din 4 europeni și-ar dori ca UE să facă mai mult pentru a combate șomajul

Trei din patru europeni și-ar dori ca Uniunea să facă mai mult pentru a combate șomajului – este concluzia unui sondaj de opinie comandat de Parlamentul Comunitar.

3 din 4 europeni și-ar dori ca UE să facă mai mult pentru a combate șomajul

Articol de Mihaela Mihai, 28 Iulie 2016, 09:33

Trei din patru europeni și-ar dori ca Uniunea să facă mai mult pentru a combate șomajul – este concluzia unui sondaj de opinie comandat de Parlamentul Comunitar.

După combaterea terorismului, reducerea șomajului este a doua mare preocupare în rândul europenilor, este concluzia eurobarometrului realizat în aprilie în toate statele membre ale Uniunii, dar dat publicității în aceste zile de legislativul comunitar.

Au participat 28 de mii de oameni, iar 77 la sută dintre cei chestionați au spus că este nevoie de mai multă acțiune din partea Uniunii pentru a reduce numărul celor care nu au un loc de muncă. 69 la sută consideră că eforturile actuale ale instituțiilor europene sunt insuficiente.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Dintre românii chestionați în cadrul eurobametrului, 82 la sută au răspuns că își doresc mai multe acțiuni la nivelul întregii Uniuni pentru combaterea șomajului.

Trebuie să ne concentrăm pe justiția socială, pe diminuarea șomajului și sărăciei, declară președintele comisiei pentru ocuparea forței de muncă din Parlamentul European, Thomas Händel, într-o primă reacție la acest sondaj.

El a atras atenția că o persoană din patru trăiește sub pragul sărăciei în Uniunea Europeană, iar șomajul în rândul tinerilor rămâne ridicat.

Conștientă de toate aceste probleme, actuala Comisie Europeană a plasat reducerea șomajului printre priorități în agenda sa de lucru. Un obiectiv ambițios al Strategiei Europa 2020, de creștere economică și ocupare a forței de muncă, vizează, de altfel, scoaterea din sărăcie a peste 20 de milioane de persoane până la sfârșitul deceniului.

Ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv și inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, care își propune să ofere un sprijin celor sub 25 de ani care locuiesc în principal în regiuni în care rata șomajului depășea 25 la sută în 2012.
Programul se adresează cu precădere tinerilor care nu lucrează, nu merg la școală și nici nu urmează vreun curs de formare profesională, tinerilor șomeri de lungă durată și cei înregistrați ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Comisia Europeană a lansat luna trecută și o Agendă pentru noi competențe și locuri de muncă cu scopul de a stimula capacitatea de a găsi un loc de muncă.

Potrivit unor studii, 40 la sută dintre angajatorii europeni afirmă că nu pot găsi oameni cu competențe potrivite pentru ca firmele lor să crească și să fie inovatoare.