Ascultă Radio România Actualitaţi Live

30 de refugiaţi au părăsit Grecia cu destinaţia Luxemburg

Comisarul european Avramopoulos a ţinut să precizeze că acum este doar un punct de pornire şi că este nevoie de solidaritate pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

30 de refugiaţi au părăsit Grecia cu destinaţia Luxemburg

Articol de Victor Gheorghe, 05 Noiembrie 2015, 09:57

30 de refugiaţi au părăsit astăzi Grecia cu destinaţia Luxemburg, în cadrul primei relocări a migranţilor sosiţi pe teritoriul grec.

Cele şase familii de refugiaţi, majoritatea sirieni şi irakieni, au fost însoţite până la avion de comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos, preşedintele Parlamentului European, Martin Sculz, premierul grec Alexis Tsipras şi ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Assellborn.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Într-o conferinţă de presă susţinută pe aeroportul din Atena, comisarul european Dimitris Avramopoulos a spus că ziua de astăzi a fost una a mesajelor date de europeni, care dovedesc prin acest gest compasiune şi grijă pentru semeni, aşa cum spun şi idealurile care au stat la baza constituirii Uniunii.

Pe de altă parte, comisarul european Avramopoulos a ţinut să precizeze că acum este doar un punct de pornire şi că este nevoie de solidaritate pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

"Există un drum lung de parcurs. Acest proces de relocare pe care am început să îl punem în aplicare astăzi se va confrunta cu diverse dificultăţi. Din acest moment, această activitate trebuie să se transforme într-un proces regulat, astfel încât, treptat, succesul demersului nostru să ofere un răspuns convingător la toate semnele de întrebare care au apărut, urmărind în acelaşi timp realizarea obiectivelor pe care le avem în vedere. Sper că vom găsi aliaţi pentru a parcurge acest drum lung, precum şi apărători ai drepturilor omului şi ai valorilor europene. Desigur, trebuie să lucrăm cu ţările terţe, de fapt, am şi început să facem acest lucru", a spus Dimitris Avramopoulos.

Discursul comisarul european Avramopoulos a fost completat de ministrul luxembrghez de externe Jean Assellborn, care a spus că zidurile, barierele şi sârma ghimpată nu pot fi imaginea Europei în viitor.

Pe de altă parte, premierul grec Alexis Tsipras a recunoscut că plecarea celor 30 de refugiaţi nu este decât o picătură într-un ocean şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va deveni un torent, apoi un fluviu de umanitate.

Conform planului de relocare decis în septembrie la nivelul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne al UE, un număr de 160.000 de imigranţi, dintre care 66.000 intraţi prin Grecia, ar urma să fie distribuiţi între ţările membre ale Uniunii.