Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

19 Mai 2022
Vizualizari: 288
Comentează add

Au fost comemorați luptătorii care şi-au dat viaţa, în urmă cu 30 de ani, în luptele pentru apărarea satului Coşniţa şi a teritoriului R. Moldova în fața atacurilor separatiştilor.

30 de ani de la luptele pentru apărarea satului Coşniţa din R. Moldova

mario-balint

   Chișinău.           Foto: Arhivă.

Pe partea stângă a Nistrului au fost comemorați, azi, luptătorii moldoveni care şi-au dat viaţa, în urmă cu 30 de ani, în luptele pentru apărarea satului Coşniţa şi a teritoriului Republicii Moldova în fața atacurilor separatiştilor transnistreni. Cu această ocazie a fost sfinţită crucea ridicată în cinstea eroului Ion Mocanu, ucis de un lunetist în timp ce acorda primul ajutor unui camarad rănit. Au fost prezenţi veterani ai războiului de la Nistru, membrii ai asociaţiei luptătorilor de pe Platoul Coşniţa şi ai familiilor. 

Reporter: Preoții îi pomenesc și se roagă pentru eroii moldoveni căzuți în urmă cu 30 de ani, într-o zi de 19 mai, în luptele de pe platoul Coșnița, în partea stângă a Nistrului.
- 19 mai, aici a fost prima linie de război pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Băieții, grupul, în fine, au vrut să ia înaintarea aceea și au picat într-o ambuscadă, să spunem așa, și au fost omorâți, aproape toți. Într-o zi, 14 persoane au fost omârâte.
- Eroii care au căzut în 1992, mi se pare un gest firesc, creștinesc, până la urmă. Noi vrem să arătăm și să spunem că suntem oameni pașnici, noi nu dorim războaie. Sper să fie pace în continuare și să aveți multă sănătate și putere, pentru că de la an la an îi văd tot mai cărunți, tot cu mai multe probleme și să spună mai departe generațiilor viitoare că noi nu dorim război, nici atunci nu ne-am dorit.
 

Etichete comemorareCoşniţaRepublica Moldovaseparatişti transnistreni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live