Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

26 Ianuarie 2017

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la lansarea programului ERASMUS - unul dintre cele mai populare şi mai accesate programe ale Uniunii Europene.

30 de ani de la lansarea programului ERASMUS 30 de ani de la lansarea programului ERASMUS - Conține audio

laurentiu-vaduva

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la lansarea programului ERASMUS - unul dintre cele  mai populare şi mai accesate programe ale Uniunii Europene, care a schimbat viaţa a milioane de oameni din întreaga lume.

Momentul va fi marcat printr-o campanie iniţiată de Comisia Europeană la nivel european şi în statele membre.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Programul Erasmus a avut mereu ca obiectiv modernizarea sistemului educaţional al Europei.

În ultimele 3 decade, de acest program şi de varianta sa extinsă, Erasmus+, au beneficiat mai mult de 300.000 de studenţi în fiecare an; tinerii europeni au avut astfel oportunitatea de a învăţa, de a obţine experienţă de lucru, de a participa la activităţi de voluntariat în străinătate şi de a-şi dezvolta capacităţile în şi în afara ţărilor lor.

De Erasmus+ vorbim din anul 2014. Acesta a integrat   programele europene de educaţie şi formare pe parcursul întregii vieţi precum Comenius, vechiul Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtwig şi Jean Monnet, apoi programele destinate tineretului, 5 programe de cooperare internaţională (Erasmus Mundus, Tempius, Alfa, Edulink, programul de colaborare cu Ţările Industrializate) şi Noua Acţiune în Sport.

Prin toate aceste programe, Erasmus+ a ajuns să ofere  stagii de antrenament şi ucenicie, adresându-se deopotrivă  studenţilor şi elevilor, dar şi profesorilor, formatorilor sau personalului cu diverse specializări. Dincolo de rolul său de a determina schimburile de studenţi între facultăţi, Erasmus+ a devenit aşadar, peste timp, un instrument puternic de conectare a lumii academice cu cea a carierelor şi cu piaţa muncii, extinzându-se de la 11 ţări în 1987 la 33 astăzi. Programului curent de 7 ani 2014 - 2020  i s-a alocat un buget de 14,7 miliarde de euro - cu 40% mai mult decât programului precedent.

Comisia va da publicităţii astăzi şi Raportul Anual asupra programului Erasmus+, în care îi va evalua performanţele şi modul în care a progresat în atingerea obiectivului său ca în perioada 2014 - 2020 numărul oamenilor care vor fi sprijiniţi de acest proiect să ajungă la 4 milioane.

Campania de aniversare a 30 de ani de la lansarea programului Erasmus  se va întinde pe întreg parcursul anului 2017 şi va fi celebrată  la nivel european, naţional şi local.


Etichete uniunea europeanacomisia europeanaeuranetplus30 de ani de la lansarea programului ERASMUS

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live