Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Iuliana Anghel

2 Iunie 2015
Vizualizari: 1882
Comentează add

Interviu cu ambasadorul Italiei la București, Diego Brasioli.

2 iunie – Ziua Națională a Italiei 2 iunie – Ziua Națională a Italiei  - Conține audio

iuliana-anghel

Foto: Ambasadorul Diego Brasioli.

Pe 2 iunie, Italia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională.

Rezultatul referendumului care s-a desfăşurat la aceasta dată, în 1946, consfinţea republica drept forma de guvernamânt în Peninsulă, dupa încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Într-un interviu pentru Radio România, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Excelenţa Sa dl. Diego Brasioli, a explicat că Ziua Naţională a ţării sale este trăită intens şi de italienii din România.

Cu această ocazie, Ambasada, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti şi Agenţia pentru promovarea şi internaţionalizarea societăţilor italiene, au pregatit o serie de evenimente speciale in capitală şi în alte oraşe din România.

Pentru al şaptelea an consecutiv, publicul este invitat la Festivalul Italian care, din 15 mai până la jumătatea lunii iunie, promovează excelenţa Made in Italy în modă, enogastronomie sau design.

In acelaşi timp, Ambasada a organizat şi o serie de evenimente culturale şi sportive, spune ambasadorul Diego Brasioli.

“Ambasada a organizat o serie de evenimente speciale, care sper că se vor bucura de o mare atenţie din partea publicului: o partidă caritabilă de fotbal între foste glorii mondiale din Italia şi România, ale cărei fonduri vor ajunge la copiii din zone defavorizate, dar şi un concert de muzică barocă, susţinut pe 3 iunie de violonistul Alexandru Tomescu şi clavecinistul italian Andrea Coen, care vor urca pe scenă împreună pentru prima dată. Cu ocazia Zilei Naţionale, le adresez tuturor conaţionalilor cele mai bune urări. Trebuie să fim uniţi, să credem în ţara noastră, care traversează un moment delicat, dar care, ca toate momentele delicate, reprezintă şi o oportunitate pentru viitor. Le spun, de asemenea, să creadă în România, o ţară în care există o puternică prezenţă economică şi culturală italiană, unde ne simţim foarte bine”.

Peste 40.000 de societăţi cu capital italian în România

Într-adevăr, după 1990, investitorii italieni au ales România, mai ales Timişoara, Arad sau Cluj, dar şi capitala, pentru a-şi dezvolta afacerile.

În acest moment, sunt înregistrate peste 40.000 de societăţi cu capital italian, iar anul trecut schimburile comerciale au depăşit 12 miliarde de euro.

Anul 2015 a început cu semnale încurajatoare pentru relaţiile politice şi economice, explică Diego Brasioli.

“Din punct de vedere politic, amintesc faptul că preşedintele Klaus Iohannis a făcut deja două vizite în Italia. Prima dată la Roma, unde s-a întâlnit cu preşedintele Sergio Mattarella, cu premierul Matteo Renzi şi cu alte autorităţi italiene, şi a doua oară la Expoziţia Mondială de la Milano, marele eveniment pe care Italia îl găzduieşte în acest an, şi la care România participă cu un pavilion propriu foarte frumos. La această expoziţie sunt asteptaţi peste de 20 de milioane de vizitatori, şi sperăm ca această ţară minunată care este România să fie mai bine cunoscută de comunitatea internaţionala şi prin această prezenţa. Din punct de vedere economic, deja din primele luni ale anului 2015, am avut o confirmare a datelor record din 2014. Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au depăşit 12 miliarde de euro, iar numărul societăţilor italiene a crescut cu aproape 10%. În 2014, 1800 de noi intreprinderi italiene au ales România, care reprezintă o piaţă promiţătoare. Conform statisticilor autorităţilor de la Bucureşti, în Romania sunt înregistrate peste 40.000 de societăţi italiene, dintre care 18.000 sunt active”.

Italia, prezenţă activă la prestigioasele evenimente organizate de Radio România

Relaţiile culturale româno-italiene oferă excelente oportunităţi de colaborare. In ultimii ani, prin organizarea Festivalului Italian, Ambasada şi Institutul Italian de Cultură au prezentat publicului român excelenţa Made in Italy - film, teatru, muzică, pictură, gastronomie sau modă.

De asemenea, în ultimii ani, Italia a avut o prezenţă activă la prestigioasele evenimente organizate de Radio România –Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus şi prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio, la care a participat Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI.

În acest cadru se integrează şi proiectele editoarele promovate de Radio România şi Radio Rai, care, în acest an, vor realiza o serie de emisiuni dedicate prezenţelor italiene şi patrimoniului cultural şi spiritual de la frontiera occidentală a României, în judeţul Arad.

Aceste proiecte se bucură de susţinerea Ambasadei Italiei, care apreciază rolul Radio România ca instituţie care promovează constant cultura, spune Diego Brasioli.

“Radio România se distinge, în primul rând, prin atenţia pe care o acordă evenimentelor culturale. Noul proiect în judeţul Arad mi se pare deosebit de interesant din două motive: unul, destul de evident – este vorba de o zonă foarte frumoasă, pe care am avut bucuria să o vizitez. Peisajele încântătoare, “Drumul vinului” merită să fie mai bine cunoscute. Dar această zonă reprezintă, mai ales, un punct de întâlnire între culturi şi popoare diverse: avem aici comunităţi de maghiari, români, germani şi, mai nou, de italieni, care s-au integrat foarte bine. Şi acesta este un mesaj foarte frumos, pentru că România, poate mai mult decât alte ţări din Europa, oferă astăzi un exemplu excelent de integrare.”


Etichete Ziua Nationala a Italiei - interviu cu ambasadorul Diego BrasioliRadio RomaniaTârgul Internaţional de Carte GaudeamusFestivalul Internaţional al Orchestrelor RadioOrchestra Sinfonica Nazionale della RAIKlaus IohannisMatteo RenziExpoziţia Mondială de la Milano

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live