Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 01 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Irinel Călin, Tulcea

5 Ianuarie 2018
Vizualizari: 621
Comentează add

88% dintre medicii de familie au semnat prelungirea contractului cu casele de asigurări de sănătate, dar circa 1400 refuză în continuare să facă acest lucru

2,5 milioane de bolnavi nu pot beneficia de servicii medicale gratuite

irinel-calin-tulcea

Foto: radiocluj.ro.

La nivel naţional, aproximativ 88% dintre medicii de familie au semnat prelungirea de contract cu casele de asigurări de sănătate, însă aproape 1.400 refuză încă să facă acelaşi lucru. Astfel aproape 2,5 milioane de pacienţi nu pot beneficia de reţete gratuite şi compensate şi nici de trimiteri la medicii specialişti şi bilete de internare.

În judeţul Prahova, aproape jumătate dintre medicii de familie continuă protestul, dar oferă totuşi consultaţii gratuite. O altă situaţie se înregistrează în Tulcea: toţi cei 94 de medici din judeţ au semnat documentele, numai că o parte dintre ei nu eliberează acte medicale.

Reporterul RRA Irinel Călin relatează că la Tulcea, judeţul cu cei mai puţini medici de familie, toate actele adiţionale la contractul cadru de anul trecut s-au semnat, însă mai sunt şi medici de familie care nu au eliberat nici ieri acte medicale.

Monica Ifrim, preşedintele medicilor de familie din Tulcea: "Ieri a încetat şi ultima baricadă, ultimii nouă medici care nu semnaseră; în schimb, mare parte dintre colegi nici ieri, nici azi nu vor elibera acte medicale în contract cu Casa de asigurări, asta însemnând reţete compensate şi bilete de trimitere, decât acolo unde sunt urgenţe."

În ceea ce priveşte reţetele electronice şi accesarea sistemului informatic de sănătate, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că aici nu sunt probleme.

Eugenia Vasile, director al casei de sănătate din Tulcea: "Din verificările noastre în sistemul informatic, am constatat că toţi medicii rescriu reţete electronice şi din acest motiv nu suntem îngrijoraţi."

În plin protest al medicilor de familie, câteva mii de asiguraţi din Delta Dunării nu au acces la servicii medicale. Pentru localităţile izolate din Deltă, încă din anul 2015 se acordă un spor de 200% medicilor de familie, însă numărul localităţilor fără cabinete medicale a rămas acelaşi.

Ministerul Sănătăţii precizează că medicii de familie care nu au semnat prelungirile de contracte, dar doresc să reia relaţia cu CNAS pot alege un contract cu durată determinată, care va fi valabil până la 31 martie. De asemenea, pacienţii pot schimba medicul de familie dacă vor, iar pentru anumite afecţiuni se pot adresa direct specialistului, fără bilet de trimitere. Medicii protestatari cer în continuare debirocratizarea sistemului şi majorarea fondurilor alocate pentru medicina primară.


Etichete medici de familiecontractul cu CNASbolnavii fără servicii medicale gratuite

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live