Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

28 Ianuarie 2011
Vizualizari: 5366
Comentează add

NASA i-a comemorat pe cei 24 de astronauţi decedaţi în toate misiune sale la 25 de ani de la catastrofa Challenger. În 2011, NASA va retrage navetele Discovery, Atlantis şi Endeavour.

25 de ani de la tragedia navetei Challenger 25 de ani de la tragedia navetei Challenger - Conține video

NASA a comemorat vineri 25 de ani de la explozia navetei spaţiale Challenger, după ce cu o zi înainte a fost marcată "Ziua amintirii", dedicată memoriei astronauţilor morţi în misiune, transmite AFP.

Pe 28 ianuarie 1986 şapte astronauţi, printre care şi o profesoară de liceu, şi-au pierdut viaţa după ce, la numai 73 de secunde de la lansare, naveta Challenger a explodat.

În aceea zi elevii priveau la televizor cum primul profesor şi cetăţean de rând urma să ajungă în spaţiu.

Profesoara Christa McAuliffe a fost selectată după o competiţie la nivel naţional anunţată de preşedintele Statelor Unite de atunci, Ronald Reagan.

Lansarea navetei Challenger a avut loc în Florida la ora locală 11.38, sub un cer albastru.

Totul părea că se desfăşoară normal în primele secunde ale zborului, al 25-lea al unei navete spaţiale americane, inaugurate în aprilie 1981.

Însă, la 64 de secunde de la lansare, s-a produs o scânteie între navetă şi rezervorul extern.

Naveta Challenger:
  • construită pentru zborul pe orbită
  • a fost a doua navetă spaţială construită de NASA, prima fiind Columbia
  • prima lansare a fost pe 4 martie 1983
  • a efectuat nouă misiuni complete
  • a explodat pe 28 ianuarie 1986
  • prima navetă cu display frontal care să ajute la aterizare

Nouă secunde după aceea, la o altitudine de 14.000 de metri, Challenger se volatiliza într-o uriaşă jerbă de scântei de hidrogen şi de oxigen lichid.
   
O comisie de anchetă a stabilit că accidentul a fost provocat de o garnitură defectă a uneia dintre cele două rachete purtătoare.

24 de astronauţi americani morţi în misiuni spaţiale

"Ziua amintirii" a conchis şi cu rememorarea altor evenimente tragice: moartea celor trei membri ai echipajului Apollo 1, pe 27 ianuarie 1967, dar şi a celor şapte astronauţi, în timpul dezintegrării în atmosferă a navetei Columbia, pe 1 februarie 2003.

Directorul NASA, Charles Bolden, a depus joi o coroană de flori la cimitirul naţional din Arlington din statul Virginia, în onoarea celor 24 de astronauţi americani morţi în misiuni spaţiale din 1964 şi până în prezent.

Ceremonii similare au avut loc la centrele spaţiale Kennedy, din Florida, şi Johnson, din Houston.

"Plângem dispariţia curajoşilor astronauţi care au făcut sacrificiul suprem pentru a sprijini misiunile NASA pe parcursul întregii istorii, bogate, a agenţiei", a declarat preşedintele Barack Obama.

Programul spaţial NASA se încheie în acest an

Programul navetelor spaţiale americane se va încheia în acest an, odată cu un ultim zbor suplimentar al navetei Atlantis, prevăzut pentru sfârşitul lunii iunie, dacă Congresul american va aloca fondurile necesare.

În caz contrar, ultimul zbor al unei navete americane va fi cel al navetei Endeavour, programat pe data de 18 aprilie.

Cele trei navete din flota spaţială americană vor fi retrase din circulaţie în acest an, după trei decenii de serviciu în slujba NASA.
   
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. 
   
După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe Staţia Spaţială Internaţională. 


Etichete navetespaţiucatastrofăChallengerNASARonald Reagan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live