Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

2 Decembrie 2016

La Bruxelles are loc în aceste zile un Forum al Filmului European pentru a marca 25 ani de ani de la lansarea programului MEDIA.

25 ani de ani de la lansarea programului MEDIA 25 ani de ani de la lansarea programului MEDIA - Conține audio

mihaela-mihai

La Bruxelles  are loc în aceste zile un Forum al Filmului European pentru a marca 25 ani de ani de la lansarea programului MEDIA, de susţinere a industriei audiovizuale comunitare. 

Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles este gazda acestui forum. Invitatul special al zilei de astăzi este Andrus Ansip, vice-preşedinte al Comisiei Europene, care are în portofoliu piaţa unică digitală.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

El se va întâlni cu reprezentanţi ai industriei  cinematografice, oameni de televiziune , artişti,  inovatori şi responsabili politici. 

Vor avea loc de asemenea mai multe ateliere de lucru, la care şi-au anunţat participarea nume importante din lumea filmului european, cum ar fi regizorii  Jean-Pierre et Luc Dardenne, directorul Festivalului de film de la Berlin, Dieter Kosslick , sau directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Franţa, Christophe Tardieu. 

Discuţiile vor avea în centru viitorul Programului Media, lansat în 1991 şi care face parte acum dintr-o strategie mai amplă a Uniunii, Europa Creativă. 

În fiecare an, programul sprijină aproximativ  două mii de filme, seriale de televiziune și alte proiecte care sunt distribuite digital în sălile de cinematograf, la televiziune și prin serviciile de transmisie video la cerere. 

MEDIA a contribuit la formarea a peste 20  de mii de producători, regizori și scenariști şi le-a permis să se adapteze la noile tehnologii.

Programul a fost conceput în aşa fel încât să acorde sprijin încă din primele etape ale unui film, din pre-producție (de exemplu, scrierea scenariilor, finanțarea cercetării sau evenimente de afaceri) şi să ofere  o rampă de lansare pentru realizatorii de film, actori și personal tehnic. 

Numai anul acesta, 10 din cele 20 şi una de pelicule din competiția oficială a Festivalului de la Cannes au fost sprijinite prin programul MEDIA. Printre ele şi  Bacalaureatul lui Cristian Mungiu şi  Sieranevada, de Cristi Puiu. 

Programul investește totodată în distribuția filmelor în alte țări decât cea de origine, sprijinind astfel diversitatea culturală europeană. 

MEDIA acordă sprijin pentru subtitrare, dublare și publicitate și cofinanțează rețelele de cinematografe care difuzează producții europene.

Totodată, grație acestui program, numărul celor care vizionează producțiile cinematografice europene a crescut. Din totalul biletelor de cinema vândute în Europa în urmă cu doi ani, mai mult de o treime u fost pentru filme europene, în creştere faţă de 2010. 

 

Etichete euranet pluscomisia europeanauniunea europeana25 ani de ani de la lansarea programului MEDIAforum al filmului europeanbruxelles

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live