Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

5 Noiembrie 2019
Vizualizari: 1025
Comentează add

România are, la această oră, un Guvern învestit. Guvernul Ludovic Orban a fost votat luni în Parlament cu 240 de voturi - cu şapte mai multe decât minimul necesar.

240 de voturi a primit noul Executiv la votul de învestitură

florin-lepadatu

 Foto cdep.ro

România are, la această oră, un Guvern învestit. Guvernul Ludovic Orban a fost votat luni în Parlament cu 240 de voturi - cu şapte mai multe decât minimul necesar.

Voturile au venit de la senatori şi deputaţi liberali, USL, UDMR, PMP, ALDE, ai minorităţilor şi câţiva parlamentari PSD şi PRO România.

"Vă mulţumesc. Şi aveţi încredere în noi!", a declarat Ludovic Orban la finalul şedinţei Parlamentului.

Reporter Iulia Gherman: "240 de voturi a primit noul Executiv la votul de învestitură.

Premierul Ludovic Orban a fost susţinut de reprezentanţii PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP şi ai minorităţilor naţionale, dar şi de senatori şi deputaţi ai PSD şi PRO România care au vorbit de nevoia de stabilitate politică asigurată doar prin instalarea rapidă a unui Executiv.

Ceilalţi parlamentari - social-democraţi şi din partidul lui Victor Ponta - au respectat decizia liderilor şi nu s-au prezentat la şedinţa pentru votul de învestitură.

Premierul Ludovic Orban a subliniat, în faţa plenului reunit, că are un mandat limitat până la alegerile parlamentare şi că măsurile din programul său de guvernare au fost stabilite plecând de la această constrângere.

Printre priorităţi au fost menţionate: adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru asigurarea rectificării bugetare, elaborarea bugetului de stat pentru anul viitor sau modificarea legilor care au avut efect negativ în justiţie şi în mediul economic.

Ludovic Orban a spus că va fi permanent în dialog cu Parlamentul, singura autoritate care are cu adevărat dreptul să elaboreze legi.

Ludovic Orban: "Obiectivul nostru este să restabilim încrederea partenerilor noştri strategici în România şi în Guvernul României, să refacem încrederea cetăţenilor în Guvern şi în capacitatea Guvernului de a guverna în interesul public."

La dezbaterile din Parlament, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a declarat că învestirea Guvernului Orban poate fi momentul pentru reclădirea încrederii între partidele politice.

Alina Gorghiu: "Fără dialog, fără asumare şi fără respect între liderii politici nu vom putea face absolut nimic.

Putem începe să reconstruim acest dialog astăzi prin votul pentru Guvernul Orban."

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că parlamentarii Uniunii sprijină Guvernul Orban, dar nu vor tolera eventuale derapaje privind numirea în funcţii publice a unor persoane cu probleme de integritate.

Dan Barna: "Marea problemă a politicii româneşti este cum aducem cât mai repede "Fără penali în funcţii publice" ca realitate a legislaţiei naţionale şi cum ne asigurăm că oameni nu doar competenţi, ci şi oneşti şi integri sunt numiţi în funcţiile publice importante." 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu s-a declarat pe deplin mulţumit de lista de miniştri prezentată de premier, dar a precizat că reprezentanţii Uniunii vor susţine în continuare Guvernul dacă acesta va da dovadă de responsabilitate faţă de fiecare cetăţean.

Kelemen Hunor: "Dacă veţi respecta comunitatea maghiară din România, veţi avea respectul nostru şi susţinerea noastră.

Adevărata responsabilitate: să nu compromiteţi într-un an de zile şansele unei guvernări de centru-dreapta pe termen lung... Vă aparţine în totalitate."

"ALDE sprijină Guvernul Orban pentru a evita o perioadă de instabilitate", a spus deputatul Varujan Vosganian, care a cerut, totodată, respectarea prevederilor din acordul politic pe care partidul său le-a semnat cu PNL.

Varujan Vosganian: "Cel mai important este cel legate de infrastructură: autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, modernizarea în regim de autostradă a drumului european care leagă Capitala de Suceava, de asemenea, strategia Dunării, la care noi ţinem foarte mult."

"Noul Guvern are datoria să revină cu faţa către popor", a spus, la rândul său, liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan.

Marius Paşcan: "Are datoria acest Guvern să stopeze hemoragia banilor de la bugetul de stat pe criterii clientelare politice.

Bani cu dedicaţie, risipiţi pe diferite pretexte şi lucrări de infrastructură supraevaluate."

După votul de învestitură, premierul Ludovic Orban a subliniat că s-a reuşit formarea unei majorităţi parlamentare, în ciuda boicotului venit din partea PSD şi PRO România.

Declaraţii au fost făcute şi de premierul demis, Viorica Dăncilă.

Ea a precizat, la sediul central al PSD, că, începând de luni, social-democraţii se află în opoziţie.

Viorica Dăncilă: "Ne vom asuma cu maximă seriozitate toate responsabilităţile care decurg din acest rol.

Şi dacă tot vorbim de responsabilitate şi de asumare, aş vrea să fie foarte clar că în conformitate cu decizia luată în Comitetul Executiv Naţional, toţi cei care au trădat la acest vot au fost deja excluşi din Partidul Social Democrat."

Viorica Dăncilă a mai spus că membrii cabinetului său vor merge la ministere să predea ştafeta Guvernului Orban."


Etichete Parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live