Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniel Neguţ

13 Iunie 2013
Vizualizari: 2279
Comentează add

Potrivit datelor oficiale în timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 şi-au pierdut viaţa şase persoane, iar alte 746 au fost rănite, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.

23 de ani de la Mineriadă

daniel-negut

Sosire a minerilor din Valea Jiului la Bucureşti. Foto: Arhivă.

Azi se împlinesc 23 de ani de la începutul Mineriadei, de la Bucureşti, din 13 - 15 iunie 1990.

Forţe de ordine, sprijinte de mineri veniţi din Valea Jiului, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii.

A fost considerată cea mai brutală şi mai sângeroasă acţiune a minerilor.

Potrivit datelor oficiale în timpul protestelor din perioada 13-15 iunie, de la Bucureşti, şi-au pierdut viaţa şase persoane - patru morţi prin împuşcare, un decedat în urma unui infarct şi o persoană înjunghiată - iar alte 746 au fost rănite, există însă voci care afirmă că numărul morţilor ar fi mai mare.

Evenimentele din Piaţa Universităţii au început după ce în data de 22 aprilie 1990, în urma unui miting electoral al PNŢCD, înainte alegerilor generale din 20 mai, o parte dintre manifestanţi s-au baricadat în Piaţa Universităţii, unul dintre locurile-simbol ale Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989, blocând circulaţia pe cele două artere principale din centrul Capitalei.

"Fenomenul Piaţa Universităţii"

Înaintea de venirea minerilor în Capitală, în noaptea de 12 spre 13 iunie, autorităţile au intervenit în forţă, pentru a împrăştia demonstranţii aflaţi de 52 de zile în piaţă.

Sosiţi în Bucureşti, minerii din Valea Jiului au comis şi excese împotriva unor persoane, dar şi împotriva unor sedii de partide şi instituţii.

Au încercat să-şi justifice acţiunile:  "Am găsit la peneţeu droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la peneleu".

Manifestările din acele zile aveau să intre în cronica social-politică românească sub denumirea de "Evenimentele din 13 -15 iunie", sau "Mineriada" şi au afectat grav percepţia României în lume.

În acele zile au fost atacate şi incendiate maşini ale poliţiei, sediile ministerului de interne şi Televiziunii Române, iar agenţiile internaţionale de presă şi posturi de televiziune din lume au transmis imagini şi comentarii de la demonstraţia de forţă a minerilor într-un Bucureşti care era considerat de mulţi analişti europeni ca o capitală a unei ţări în care democraţia abia câştigată este deja în pericol.

Cu toate violenţele filmate şi difuzate în toată lumea, nici până acum, nu a fost nimeni tras la răspundere pentru acele acţiuni.


Etichete MineriadăValea JiuluiPiaţa UniversităţiiPNŢCDPNLTVRmorţirăniţipoliţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live