Ascultă Radio România Actualitaţi Live

232 de companii aeriene, pe lista neagră a UE

Comisia Europeană a actualizat lista companiilor aeriene care au interdicţie sau restricţii de exploatare în Uniunea Europeană.

Articol de Mihaela Mihai, 27 Iunie 2015, 10:58

Noua listă neagră cuprinde 232 de companii aeriene cu interdicţie totală de operare în spaţiul aerian al Uniunii Europene.

Cei mai mulţi transportatori care NU au voie să opereze în spaţiul comunitar provin din ţări precum Afganistan, Angola, Republica Congo, dar şi din Indonezia, Libia, Nepal sau Sierra Leone.

Lista conţine şi 8 companii aeriene care sunt supuse unor restricţii de exploatare.

Acestea pot zbura doar spre Uniunea Europeană cu anumite tipuri de aeronave. Este cazul societăţii Air Astana din Kazahstan, al companiei Air Koryo, din Coreea de Nord, comunistă, sau al firmei Iran Air.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Au primit, în schimb, aviz de a opera în Uniunea Europeană toate companiile aeriene filipineze, interzise încă din 2010, iar comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, spune că sectorul aerian din această ţară şi-a îmbunătăţit serviciile şi este în momentul de faţă în plină creştere. Încă de la preluarea mandatului, ea a ţinut să precizeze că prioritară este securitatea pasagerului.

Lista a fost întocmită de executivul comunitar pe baza unui aviz dat de Comitetul pentru siguranţă aeriană al Uniunii Europene. Documentul are aviz favorabil şi din partea Parlamentului European şi al miniştrilor de resort din ţările membre.

Un comunicat al executivului comunitar aminteşte că Uniunea Europeană a impus standarde ridicate în materie de siguranță, motiv pentrru care spațiul aerian european se numără printre cele mai sigure din lume.

Lucrând în strânsă cooperare cu autoritățile competente din statele membre și din alte țări și cu organizații internaționale din domeniul aviației civile, Uniunea Europeană depune eforturi pentru a îmbunătăți aceste standarde în întreaga lume.

Cu 450 de aeroporturi tranzitate de mai mult de 800 de milioane de pasageri şi 150 de companii care activează în domeniu, Uniunea Europeană este, de altfel, un actor important pe piaţa aviatică mondială, concentrând o treime din activitate.

În sectorul aerian european şi în domeniile care susţin acest sector lucrează peste 5 milioane de europeni. În plus, aviaţia este un contributor important la Produsul Intern Brut european, un miliard de euro pe zi din schimburi comerciale şi turism.