Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Cristea

11 Octombrie 2012
Vizualizari: 1568
Comentează add

Procurorii Tribunalului Bucureşti au anunţat începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane, acuzate de înşelăciune, fals intelectual, luare şi dare de mită şi spălare de bani.

22 de persoane, urmărite penal în dosarul reţetelor false

adrian-cristea

Nouă persoane au fost arestate, altor trei li s-a interzis să părăsească ţara iar prejudiciul estimat este de 1,6 milioane de lei.

Este un prim bilanţ al anchetei autorităţilor în dosarul eliberărilor de reţete false, în care mai mulţi medici şi farmacişti au fost acuzaţi de fraudarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Nu este prima dată când problema atrage atenţia autorităţilor.

Reprezentanţii ministerului public, dar şi ai CNAS au avertizat în repetate rânduri în ultimii ani că fenomenul ia amploare. 

Reprezentanţii ministerului sănătăţii anunţau încă din toamna anului 2009 existenţa unei reţele care cuprindea medici de familie şi farmacişti şi care ar fi prejudiciat bugetul CNAS cu peste 20 de miliarde de lei.

În urma anchetei de la acea vreme, un medic şi reprezentantul unei farmacii erau puşi sub acuzare pentru fals, uz de fals şi înşelăciune.

Preşedintele de atunci al Casei de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, atrăgea atenţia că amploarea fenomenului era mult mai mare.

Sute de reţele ilegale

În 2011, acesta acuza că unii medici de familie fraudează sistemul de sănătate prin eliberarea de reţete false pentru persoane decedate.

În urma controalelor, sute de reţete prescrise ilegal au fost descoperite în mai multe judeţe din ţară.

Cele mai multe au fost descoperite în Bucureşti, peste 300, dar şi în Sibiu sau Dolj, aproximativ 100.

Informatizarea sistemului sanitar era prezentată ca o soluţie eficientă pentru combaterea fraudelor, care par însă că se înmulţesc.

La începutul săptămânii, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au anunţat începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane, medici şi farmacişti, acuzate de înşelăciune, fals intelectual, luare şi dare de mită şi spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, 1,6 milioane de lei este suma cu care a fost fraudat bugetul CNAS.

Douăsprezece persoane, printre care şi administratorii mai multor farmacii dintr-un important lanţ, au fost reţinute, iar magistraţii au decis arestarea preventivă a nouă dintre aceştia.

Autorităţile spun că în perioada următoare vor începe urmărirea penală şi în alte cazuri similare.


Etichete reţete falsemedicfarmacistCNASministerul sănătăţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live