Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Marţi, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

6 Mai 2011
Vizualizari: 3496
Comentează add

La 6 mai 1990, localităţile de graniţă între România şi Republica Moldova au fost deschise în intervalul 06:00-18:00, putându-se trece de o parte şi de alta a frontierei doar cu buletinul.

21 de ani de la "Podul de flori" peste Prut 21 de ani de la "Podul de flori" peste Prut - Conține audio 21 de ani de la "Podul de flori" peste Prut - Conține galerie foto

-

La 6 mai 1990 persoanele de pe ambele maluri ale Prutului au aruncat mii de flori în apă. Foto: Codruţa Dragoescu (Arhiva Agerpres).

Vineri se împlinesc 21 de ani de la acţiunea Podul de flori, marcată prin deschiderea graniţelor de la hotarul româno-sovietic de la Prut.

Sute de români şi basarabeni au trecut pentru câteva ore hotarul, fără paşapoarte, doar cu flori în mâini, la cele opt puncte de frontieră deschise cu această ocazie.

Se estimează că doar la vama Ungheni au ajuns circa 250 de mii de persoane.

Cetăţenii Republicii Moldova au venit cu flori, vin şi alte cadouri, în timp ce românii au dăruit manuale şcolare, volume de literatură şi dicţionare ale limbii române.

Audio: Întâlnirea a fost emoţionantă, mărturisesc cei care au trăit acele clipe, fie pe podurile de pe Prut, fie acasă, în faţa televizorului.


Alţii nu îşi amintesc de acel eveniment şi spun că cetăţenii români atunci au trecut ilegal hotarul.

Acţiunea de acum 21 de ani a fost organizată de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, în colaborare cu Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi Frontul Popular din Moldova.

La scurt timp după Podul de flori, procedurile de trecere a frontierei moldo-române au fost simplificate considerabil.


Etichete ChişinăuRepublica MoldovaBucureştipod de floriPrutUngheni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live