Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END (continuare) Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Anton Cazacu, Paris

19 Martie 2018
Vizualizari: 938
Comentează add

Vor avea loc manifestări culturale francofone pe toată durata săptămânii 19-25 martie

20 martie- Ziua Internaţională a Francofoniei

anton-cazacu-paris

 

Anul acesta, pe lângă Ziua Internaţională a Francofoniei, pe 20 martie vor avea loc manifestări culturale francofone pe toată durata săptămânii 19-25 martie.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, autorităţile de la Bucureşti, în parteneriat cu cele de la Paris, organizează astăzi, la prestigiosul  Théâtre de l'Athénée, Louis Jouvet, din capitala franceză, un spectacol cu participara mai multor artişti, printre care se numără pianista Dana Ciocârlie, actorul Nicola Vod şi Corul Microcosmos. Spectacolul va fi precedat de ceremonia de înmânare a premiilor de excelenţă pentru arte şi cultură, acordate de Institutul Cultural Român.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va prezenta chiar mâine, 20 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, planul său de ansamblu pentru promovarea limbii franceze şi a plurilingvismului. Unul din obiectivele planului este ca limba franceză să devină pe termen lung prima limbă utilizată în Africa. Va fi prezentată în acest scop o foaie de drum, anunţată încă de la conferinţa ambasadorilor francezi, care a avut loc la sfârşitul lunii august anul trecut.

Foia de drum cuprinde demersurile expuse de preşedintele francez în cadrul deplasărilor sale internaţionale şi a întâlnirilor sale bilaterale din ultimele luni. Se va insista pe formarea profesorilor de limba franceză şi pe o prezenţă mult mai puternică a francofoniei pe Internet.

Observatorii consideră că pentru Emmanuel Macron francofonia reprezintă o contrapondere faţă de modelul aglo-saxon, în cadrul procesului de mondializare.

Limba franceză este a cincea limbă cea mai vorbită în lume, cu peste 275 de milioane de locutori, majoritatea în Africa, şi ea este totodată a treia limbă cea mai vorbită pentru afaceri. 


Etichete Ziua Internaţională a Francofoniei20 martieParisOrganizaţia Internaţională a FrancofonieiEmmanuel Macron,Théâtre de l'AthénéeLouis JouvetAfrica

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live