Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END - continuare Sâmbătă, 24 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ovidiu Suciu, Berlin

1 Septembrie 2010
Vizualizari: 1228
Comentează add

Oficialii germani au celebrat, la Berlin, 20 de ani de la semnarea tratatului de reunificare a Germaniei, care a avut loc la aproape un an după căderea Zidului Berlinului.

20 de ani de la reunificarea Germaniei

ovidiu-suciu-berlin

Oficiali în jurul tratatului de unificare al Germaniei. Foto: Reuters.

Germania a sărbătorit marţi 20 de ani de la semnarea tratatului de unificare a Republicii Federale cu RDG.

Documentul a pecetluit dispariţia statului comunist, dar decepţiile legate de reunificare sunt câteodată încă vii în estul Germaniei.

Nu a fost un tratat de adeziune, ci un veritabil tratat de unificare, a dat asigurări ministrul de interne, Thomas de Maiziere, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Kronprinzenpalais din Berlin, unde a fost semnat textul care a fixat modalităţile de reunificare după căderea zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989.

Succesul acestui proces şi dificultatea lui au fost principalele aspecte abordate de cancelarul Angela Merkel în discursul aniversar.

Născută la Hamburg, dar crescută în fosta RDG, doamna Merkel a subliniat curajul oamenilor din Germania de Est, mult mai mare decât îşi poate imagina cineva acum.

Şefa executivului german a lăudat contribuţiile luptătorilor pentru drepturile omului şi ale celor care au reuşit să fugă din fostul bastion comunist.

"La 31 august 1990 democraţia a repurtat o victorie răsunătoare" - a spus cancelarul german care la acea vreme era purtător de cuvânt al primului şi ultimului guvern est-german ales democratic.

La rândul său, ministrul de interne, Thomas de Maiziere, un vest-german autentic, mutat între timp în est, a deplâns faptul că foarte puţine din lucrurile bune din fosta RDG au fost preluate în Republica Federală reunificată.

Totuşi, acordul de reunificare sărbătorit reprezintă o capodoperă politică şi administrativă, a arătat ministrul german de interne.

De Maiziere a fost, de asemenea, implicat în actul aniversat astăzi la Kronprinzenpalais.

În urmă cu 20 de ani el lucra pentru vărul său, primul şi ultimul premier ales democratic al est-germanilor, Lothar de Maizi re.

Responsabilul german a recunoscut că reunificarea s-a făcut cu anumite greşeli, precum impunerea sistemului juridic al vestului în est fără reformarea prealabilă a acestuia, precum şi în ceea ce priveşte nerecunoaşterea diplomelor din est care a afectat negativ vieţile multor est-germani.

Diviziunea rămâne încă în minţile oamenilor mai mult decât în realitate şi este reamintită de fiecare dată când este sărbătorit unul din numeroasele evenimente ale reunificării Germaniei.

La 20 de ani de la acest act istoric, un sondaj arată acum că doar 25% dintre est-germani se consideră cetăţeni adevăraţi ai noii Republici Federale.


Etichete GermaniaRDGRepublica federalăaniversareAngela Merkel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live