Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Ianuarie 2021
Vizualizari: 1525
Comentează add

Transportul feroviar este verde, confortabil și sigur și va juca un rol cheie în eforturile Uniunii de a asigura neutralitatea climatică până în 2050.

2021 - Anul european al căilor ferate

radiojurnal

 Arhivă foto: Răzvan Stancu.

2021 este anul european al căilor ferate.

Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene au stabilit, printr-un acord semnat în noiembrie, să promoveze transportul feroviar ca mijloc durabil, inovator și sigur, capabil să garanteze servicii esențiale chiar și pe timp de criză.


Reporter: Gabriela Mitrovici - Transportul feroviar este verde, confortabil și sigur și va juca un rol cheie în eforturile Uniunii de a asigura neutralitatea climatică până în 2050.

Pentru a atinge acest obiectiv, emisiile generate de transport trebuie să scadă cu 90%.

În prezent, 75% din transportul de marfă din interiorul Uniunii este efectuat pe cale rutieră, însă transportul feroviar emite mult mai puțin dioxid de carbon, fiind singurul mod de transport care și-a redus în mod constant emisiile de gaze cu efect de seră încă din 1990.

Anul căilor ferate are scopul de a impulsiona acest sector și de a încuraja mai mulți turiști, oameni de afaceri și producători să aleagă transportul feroviar.

Pe parcursul anului vor fi organizate o serie de evenimente și alte inițiative menite să crească proporția persoanelor și a mărfurilor care călătoresc pe calea ferată.

Bugetul alocat pentru aceste acțiuni de promovare la nivelul Uniunii este de opt miliarde de euro.

Anul european al căilor ferate 2021 va urmări, de asemenea, direcționarea unor sume din Fondul de Recuperare și Reziliență pentru investiții mai mari în rețeaua transeuropeană de transport și pentru creșterea eficienței coridoarelor de cale ferată.


Etichete cai ferateue(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live