Ascultă Radio România Actualitaţi Live

2014: recesiunea în zona euro, evitată la limită

Economia zonei euro a înregistrat în ultimul trimestru din 2014 cea mai slabă performanţă din ultimul an.

2014: recesiunea în zona euro, evitată la limită
Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 07 Ianuarie 2015, 10:45

Pentru zona euro, 2014 rămâne anul în care recesiunea a fost evitată la limită, însă datele slabe înregistrate sugerează că nu există nicio garanţie că în 2015 nu va asista la o revenire a recesiunii.

Economia zonei euro a înregistrat în ultimul trimestru din 2014 cea mai slabă performanţă din ultimul an, în contextul în care scăderea preţurilor nu a reusit să stimuleze activitatea economică.

Această situaţie - notează Reuters - pune noi presiuni asupra Băncii Central Europene în vederea introducerii de noi stimulente.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Compania britanică de analiză financiară Markit a examinat evoluţia indicelui compozit care evaluează activitatea din industrie şi servicii - Composite Purchasing Managers Index - şi a constatat că aceasta a crescut în decembrie 2014 până la 51,4 puncte de la 51,1 puncte în luna anterioară.

Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub aşteptări, arătând că atât cererea, cât şi creşterea în zona euro continuă să fie slabe.

Markit susţine că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în ultimul trimestru din 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an.

Pentru zona euro, 2014 rămâne anul în care recesiunea a fost evitată la limită, însă datele slabe înregistrate sugerează că nu există nicio garanţie că în 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii, afirmă Chris Williamson economist şef la Markit.

Acesta a declarat pentru Reuters că nivelul scăzut din decembrie al indicelui Composite Purchasing Managers Index se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea Băncii Central Europene.

Săptămâna trecută, preşedintele Mario Draghi a declarat că Banca Central Europeană este gata să răspundă riscului unei spirale deflaţioniste.

Următoarea reuniune a Consiliului Guvernatorilor BCE va avea loc în 22 ianuarie, iar analiştii intervievaţi de Reuters estimează că Banca Central Europeană va începe să cumpere obligaţiuni suverane chiar de la începutul acestui an.