Ascultă Radio România Actualitaţi Live

2014, număr record de cereri de azil în țările UE

În 2014 au fost depuse peste 660 de mii de cereri de azil în Uniunea Europeană.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Iulie 2015, 08:23

Anul trecut, în ţările Uniunii Europene a fost depus un număr record de cereri de azil.

Biroul European de Sprijin pentru Azil şi-a publicat, miercuri, Raportul anual pe 2014.

Documentul se doreşte o imagine de ansamblu a situației azilului în statele membre ale Uniunii, plus Norvegia și Elveția, prin examinarea cererilor de protecție internațională adresate şi analiza datelor cuprinse în aceste solicitări.

Astfel, în 2014 au fost depuse peste 660 de mii de cereri de azil în Uniunea Europeană, cel mai mare număr înregistrat de când a început să se realizeze această statistică, în 2008.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

La sfârșitul anului trecut, peste 500 de mii de imigranţi așteptau un răspuns la cererea lor, volumul solicitărilor în așteptare fiind cu 37% mai mare față de 2013.

Cei mai mulți solicitanți de azil au fost cetăţeni sirieni, eritreeni și din țări ale Balcanilor de Vest, mai ales sârbi şi kosovari. În topul țărilor de destinație s-au aflat Germania, Suedia, Italia, Franța și Ungaria.

Războiul civil, atentatele teroriste, ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic şi criza umanitară fără precent, care, toate la un loc, aproape că au distrus Siria, a reprezentat o provocare-cheie în Uniunea Europeană, întrucât numărul de cereri adresate de cetățeni sirieni a ajuns la aproape 130 de mii.

Altă ţară de unde au sosit mulţi imigranţi solicitanţi de azil a fost Afganistanul, cu aproape 43 de mii de cereri, mulţi dintre solicitanţi fiind minori neînsoţiţi. Peste 14 mii de solicitanți de azil au venit din Ucraina, de 13 ori mai mulţi față de anul anterior.

Raportul remarcă şi activitatea Biroului European de Sprijin pentru Azil în susţinerea Grupului operativ pentru Marea Mediterană, în ceea ce priveşte prevenirea migrației ilegale.

2.800 de agenți responsabili în materie de azil și de primire au acordat asistenţă Italiei, Greciei şi Maltei, în special, ţări în care încearcă să ajungă, de multe ori cu preţul vieţii, la bordul unor amabarcaţiuni nesigure, imigranţi africani sau din Orientul Mijlociu.

Pentru a pune capăt acestor tragedii, care au transformat Mediterana într-un adevărat cimitir, liderii europeni au triplat, în aprilie, fondurile destinate patrulării maritime.

Primele cifre pentru 2015 arată că numărul de cereri de protecție internațională continuă să crească: în primele 5 luni, s-a înregistrat o creștere de 68%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Grafic: Creștere a cererilor de azil. Sursa: easo.europa.eu.