Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale” Vineri, 15 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Arina Petrovici

19 Februarie 2015
Vizualizari: 526
Comentează add

Lansarea anul trecut a Acordului de stabilitate şi asociere cu UE consolidează poziţia Kosovo pe prima linie a politicii europene în Balcanii de Vest, spune Johanes Hahn.

2014 a fost pentru Kosovo un an al progreselor în relaţia cu UE 2014 a fost pentru Kosovo un an al progreselor în relaţia cu UE - Conține audio

arina-petrovici

Euranet Plus.

2014 a fost pentru Kosovo un an al progreselor în relaţia cu Uniunea Europeană - a declarat miercuri la Pristina comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere Johannes Hahn.

Acesta a subliniat necesitatea continuării reformelor.

Lansarea anul trecut a Acordului de stabilitate şi asociere cu Uniunea Europeană consolidează poziţia Kosovo pe prima linie a politicii europene în Balcanii de Vest - afirmă comisarul Johannes Hahn.

După o întrevedere la Pristina cu premierul Isa Mustafa şi cu /.../ guvernului kosovar, acesta şi-a exprimat speranţa că documentul va fi semnat în această primăvară şi încheiat în toamnă pentru a putea intra în vigoare la anul.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisarul Hahn a salutat, totodată, progresele realizate de Kosovo pe plan intern, mai exact, succesul alegerilor din iunie 2014, care au arătat existenţa unei societăţi stabile cu toate datele unui sistem politic sănătos.

De o egală importanţă este continuarea dialogului cu Serbia, reluat după o suspendare de aproape un an, însă viitorul european al Kosovo - a subliniat oficialul de la Bruxelles - depinde în mod esenţial de normalizarea relaţiilor cu Belgradul.

Programul de reforme trebuie să meargă mai departe cu un accent major pe statul de drept, consolidarea administraţiei publice şi a dezvoltării socio-economice. Johannes Hahn a subliniat necesitatea ca autorităţile să facă din Kosovo un loc care să atragă afaceri şi investitori.

Economia kosovară trebuie să se reformeze, pentru a încuraja competitivitatea - a spus el, adăugând că executivul de la Bruxelles va continua să ofere asistenţă tehnică şi financiară directă pentru reformarea economică şi sectorială.

Nu în ultimul rând, Pristina va beneficia de sprijinul Comisiei Europene în cooperarea sa cu EULEX, atât înainte, cât şi după luna iunie 2016, când va expira mandatul misiunii europene de poliţie şi justiţie.

În sfârşit, comisarul Hahn s-a referit şi la problema spinoasă a liberalizării vizelor pentru cetăţenii kosovari.

El a explicat că înainte ca Bruxelles-ul să recomande suspendarea vizelor, trebuie să scadă atât numărul de cereri de azil în ţările Uniunii Europene, cât şi cel al persoanelor care stau ilegal în spaţiul Schengen.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanăKosovoPristinaJohanes Hahnreforme

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live