Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

3 Ianuarie 2011
Vizualizari: 2488
Comentează add

Analiştii economici citaţi de BBC consideră că puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Est, iar aceasta va duce la modificări în evoluţia economiei mondiale în 2011.

2011: An cu "riscuri economice substanţiale"

sorin-solomon

Analiştii sunt îngrijoraţi de evoluţia economiei mondiale în 2011.

Problemele economice vor continua şi în 2011, dar acestea vor fi diferite în anumite zone ale lumii.

Robert Ward, director al Economist Intelligence Unit, a vorbit la BBC despre riscurile care nu-l lasă să doarmă şi acestea "ar trebui să vă ţină nedormiţi şi pe voi", mai spune el.

Un risc mare cu care se confruntă economia mondială este tranziţia puterii economice dinspre Vest spre Est.

Creşterea economiei în ţările emergente, în special în China, care coincide cu slăbirea celei din Vest, în special în SUA, va avea ca rezultat  "un colaps al consensului, al modului în care sistemul monetar global va continua să evolueze" a mai spus Robert Ward.

În termeni mai simpli, China favorizează controlul strict al economiei, în timp ce Statele Unite preferă soluţiile economiei de piaţă.

Tensiunile care vor rezulta în războiul valutelor, acolo unde economiile importante se orienteză să devalorizeze propria valută pentru a creşte competitivitatea, în timp ce China va continua controlul centralizat al economiei iar Statele Unite va alege calea "de a tipări bani la o scală pe care nu am văzut-o până acum", explică Robert Ward.

Acest lucru a făcut viaţa grea pentru ţările mici, care au răspuns prin introducerea controlului asupra capitalului.

Riscul ridicat de deflaţie în SUA, care ar putea duce în pornirea tiparniţei de bani, războiul valutelor şi controlul capitalului sunt "motive să fim preocupaţi dacă economia mondială va putea face faţă", mai consideră Robert Ward.

Inflaţia din Asia

Un risc suplimetar vine şi din presiunea inflaţionară care apare în China şi în alte ţări din Asia.

"Este un risc mare de inflaţie în China şi există riscul ca aceasta să fie scăpată din mână" mai spune directorul Economist Intelligence Unit, Robert Ward.

Eduard Meir, analist la MF Global, apreciază că inflaţia reprezintă o ameninţare în întreaga regiune.

Analistul atrage atenţia că "băncile centrale, în special cele din Asia vor trebui să prevină riscurile inflaţioniste"

Răspunsul este înăsprirea politicilor monetare, dar în opinia lui Robert Ward, aceasta ar duce la o reducere a creşterii economiei chineze, ceea ce ara vea un impact major asupra economiei mondiale.

"Anul trecut valoarea adăugată de China economie monsdiale este mai mare este mult mai mare decât cea adăugată de Grecia, Irlanda şi Portugalia împreună" mai spune Robert Ward.

China vrea să "dezumfle" balonul pieţei imobiliare, care riscă să ameninţe economiile clasei de mijloc.

China şi restul Asiei trebuie să "menţină inflaţia sub control şi să se asigure că intrările rapide de capital să nu ducă la dezechilibre macroeconomice care ar putea pune în timp în pericol stabilitatea financiară".

Probleme europene


Cu Irlanda şi Grecia care au primit împrumuturi de multe miliarde de euro pentru a susţine economiile, cu Portugalia care vrea să facă faţă crizei fără ajutor, mulţi se tem că ce este mai rău urmează să vină, mai ales dacă problemele din Spania se agravează.

Criza europeană este cea care îi îngrijorează pe analiştii citaţi de BBC.

"Dacă Spania se va prăbuşi, va fi o veste proastă nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume" ceea ce ar duce la prăbuşirea zonei euro.

"Dacă zona euro intră în colaps, cazul Lehman Brothers va arăta ca o reuniune la un ceai" , consideră Robert Ward.


Etichete BBCprogoză economică2011InflaţieChinaSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live