Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Mihai Peticilă

2 Decembrie 2009
Vizualizari: 1171
Comentează add

Judecând după inflaţie, preţurile nu au crescut anul acesta cu mai mult de 4 procente.

2010, un an scump din prima sa zi

mihai-peticila

În primul rând trebuie să ne pregătim sufleteşte pentru preţurile pe care le vom plăti de la întâi ianuarie. Creşterile nu vor fi mari, cel puţin nu pe ansamblu. Unele produse însă ne vor scoate din buzunar ceva mai mulţi bani decât până acum.

Să le luăm pe rând: din cauza calculării accizelor pe 2010 la cursul leu-euro din întâi octombrie anul acesta, automat tot ce este accizat va creşte cu procentul devalorizării monedei naţionale – adică 14%. Această mărire se va regăsi, în procente diferite, în factura de la electricitate, bonul de benzină, pachetele de ţigări şi în băuturile alcoolice.

Automat, eventuala scumpire a combustibililor şi a curentului electric va duce la majorări în lanţ pentru tot felul de produse, însă ele se vor aplica treptat. De exemplu, producătorii de brânzeturi şi alte lactate au anunţat deja că vor pune până la 8 procente în plus preţurilor actuale.

Legumele şi fructele nu se vor lăsa mai ieftin cumpărate şi importatorii spun că au în plan o creştere pentru perioada iernii de 10 la sută. Din păcate nici pâinea nu va mai fi cum este… nu ştim dacă o să aibă alt gust sau va fi mai bine dospită, însă este clar că preţul nu va rămâne la fel. Majorarea anunţată de brutari va fi de 5-10 procente din cauză că s-ar fi terminat, se pare, grâul românesc de calitate şi am avea nevoie de importuri – spun patronii din panificaţie.

Am lăsat la urmă cel mai mare salt de preţ pe care îl avem de suportat după Revelion: fermierii au decis să ridice valoarea cărnii de pui cu 20-30%. Crescătorii spun că astfel vor compensa anularea subvenţiilor.

Ar mai fi de spus că Ministerul Finanţelor a cerut Bruxelles-ului amânarea aplicării accizelor pentru electricitate şi benzină pentru câteva luni, dar încă nu s-a primit niciun răspuns, aşa că scumpirile de care am vorbit….sunt în grafic!


Etichete economicscumpiriaccizepreturibenzina

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live