Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 Ianuarie 2022
Vizualizari: 2121
Comentează add

Ambasada Germaniei în România organizează ultimul eveniment din cadrul proiectului cultural "1.700 de ani de istorie și cultură evreiască în Germania".

"1.700 de ani de istorie și cultură evreiască în Germania" "1.700 de ani de istorie și cultură evreiască în Germania" - Conține audio

radiojurnal

Foto arhivă

În ajunul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Ambasada Germaniei în România și Complexul Educațional Laude Reut organizează săptămâna viitoare al patrulea și ultimul eveniment din cadrul proiectului cultural și educațional "1.700 de ani de istorie și cultură evreiască în Germania".

Scopul seriei de evenimente este de a oferi în special tinerilor o perspectivă largă asupra istoriei evreilor și a moștenirii culturale evreiești din Germania, promovând astfel toleranța și înțelegerea reciprocă.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Dr. Peer Gebauer, a explicat într-un interviu pentru Radio România Actualități că, mai ales în aceste vremuri în care prejudecățile și dezinformarea pe internet se intensifică, seria de evenimente culturale se dorește a fi un semnal în lupta împotriva antisemitismului și un mod de a combate orice formă de negare a Holocaustului. Carmen Gavrilă a consemnat.

AUDIO: Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Dr. Peer Gebauer.


Dr. Peer Gebauer: Este important să arătăm contribuția evreiască în Germania vreme de peste 1.700 de ani, este important să arătăm că evreii au fost întotdeauna parte din societățile noastre. Este important înm special astăzi, pentru că, din păcate, în ultimii 10 ani, am văzut o tendință în creștere de ură antisemită, infracțiuni motivate de ură, limbaj de ură, deseori în cadrul rețelelor sociale. Am văzut că, în contextul pandemiei de COVID, s-au intensificat teoriile antisemite ale conspirației. Așadar, pentru a contracara aceste tendințe îngrtijorătoare, este extrem de important să arătăm cum evreii au contribuit la societățile noastre și că sunt parte din ele.


Reporter: Oamenii, astăzi, par preocupați mai degrabă de problemele prezentului. De ce e nevoie de recursul la memorie?


Dr. Peer Gebauer: Este extrem de important să păstrăm vie memoria crimelor îngrozitoare ale Holocastului, suferința de neînchipuit a milioane de evrei uciși de Germania nazistă. Păstrarea memoriei e importantă, pentru că, numai dacă suntem conștienți de trecut, ne putem asigura că viitorul va fi mai bine, în sensul că o asemenea crimă nu se va repeta. Deci trebuie să avem modalități diverse de a ne aduce aminte. Seria noastră de evenimente în cadrul inițiativei "1.700 de ani de cultură și istorie evreiască în Germania" are ca scop să contribuie la memorie. Inițiativa oferă acces generației tinere la informație. În program au fost incluse școli din România, Germania, Israel, pentru că generația tânără e cea care trebuie să ducă mai departe memoria pe viitor. Și alte inițiative sunt importante; de exemplu, când a deținut președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, Germania a inițiat Grupul de lucru global împotriva distorsionării Holocaustului, menit să lupte și cu neglijarea faptelor trecutului, în paralel cu o campanie globală pe rețelele sociale, numită "Protejați faptele".


Reporter: Cum au fost până acum reacțiile, în special ale tinerilor?


Dr. Peer Gebauer: Suntem foarte mulțumiți și încântați de rezultatele programului. Participarea tinerilor din mai multe țări le-a permis să schimbe opinii unii cu ceilalți, să afle istoria, și întregul concept al seriei de evenimente a avut ca scop să dezvăluie o perspectivă mai extinsă a istoriei. Nu numai Holocaustul, dar și secolele de dinainte și contribuția de astăzi a comunității evreiești în Germania. Cred că seria aceasta de evenimente creează o imagine extrem de valoroasă, care ajunge la și mai mulți tineri, iar generația tânără devine mai conștientă de trecut.

(RS)


Etichete exclusiv radioAmbasada Germaniei în RomâniaComplexul Educațional Laude ReutZiua Internaționala de Comemorare a Victimelor HolocaustuluiAmbasadorul Germaniei la BucureştiDr. Peer Gebauer(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live