Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

24 Ianuarie 2019
Vizualizari: 824
Comentează add

În 1859, puternica apropiere culturală şi economică dintre Moldova şi Ţara Românească a cunoscut o etapă decisivă.

160 de ani de la Unirea Principatelor Române

ianna-ionita

  Iași. Foto. palatulculturii.ro 

Se împlinesc astăzi 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. În 1859, puternica apropiere culturală şi economică dintre Moldova şi Ţara Românească a cunoscut o etapă decisivă - care s-a dovedit ireversibilă - prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate.
 
Momentul este considerat actul fondator al Românei moderne. Ianna Ioniţă a stat de vorbă pe acest subiect cu Sorin Iftimie, de la Muzeul Unirii din Iaşi.
 
Reporter: Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Munteniei, după ce pe 5 ianuarie devenise domn al Moldovei.
 
Sorin Iftimie: Unirea Mică nu este o frmulă potrivită, din punct de vedere istoric, pentru că anul 1859 înseamnă anul fondator al statului român modern. De atunci există pe harta Europei un stat cu numele de Europa şi mai avem ocazia să spunem tot acum, la 160 de ani, că nu doar la 24 inuarie, nu doar la început de an putem vorbi de Cuza şi de Unire, ci întreg anul acest subect va putea reveni, pentru că este un an aniversar şi pentru că este un moment foarte important în istoria noastră.
 
Reporter: Vorbind de marile puteri şi de echilibrul forţelor în acel 1859.
 
Sorin Iftimie: Putem spune faptul că cele două principate româneşti se aflau sub suveranitate otomană, iar după 1834 şi sub protectorat rusesc, însă, în urma războiului din 1853 - 1856, Războiul Crimeii, acest din urmă statut a fost ridicat şi s-a instituit un regim colectiv al celor şapte mari puteri europene, deci Principatele deveniseră un subiect de drept internaţional.
 
Nu erau privite ca simple provincii turceşti, nici ca protectorate ruseşti şi acest statut deosebit a permis realizarea Unirii. Deci, suntem în secolul al XIX-lea, secolul naţonalităţilor. Acum, ideea nouă a epocii era aceea de a se constitui state naţionale.
 
Reporter: Sorin Iftimie a mai spus ca astăzi Muzeul Unirii din Iaşi are porţile deschise pentru toţi vizitatorii, pe care îi aşteaptă cu expoziţii inedite, dar şi cu tradiţionalle sarmale moldoveneşti.

Etichete Unirea Principatelor RomâneAlexandru Ioan Cuza

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live