Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

19 Februarie 2013
Vizualizari: 2190
Comentează add

Sculptorul Constantin Brâncuşi a adus contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

137 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

cristina-ghioca

Considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea, Constantin Brâncuşi va fi celebrat marţi seară, la Cinema Scala din Bucureşti, în cadrul unui eveniment care marchează împlinirea a 137 de ani de la naşterea sa.

Programul evenimentului va cuprinde evocări şi mărturii inedite despre viaţa şi opera marelui artist român, cu proiecţii şi selecţiuni din filme documentare şi o expoziţie fotografică a lui Ştefan Mihăilescu, cu reproduceri ale operei brâncuşiene, ce include şi fotografii din drumul parcurs de scriitorul Laurian Stănchescu de la Hobiţa până la Paris, mergând pe urmele lui Constantin Brâncuşi.

Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

Satul Hobiţa, aflat la 25 de kilometri de Târgu Jiu, este cunoscut în toata lumea.

Aparent, e un sat obişnuit. Neobişnuit e doar faptul că acolo s-a nascut unul dintre cei mai mari sculptori din lume.

Casa memoriala a lui Constantin Brâncuşi este una dintre cele mai vizitate din ţară, chiar dacă zona nu se bucură de cea mai bună popularizare, aminteşte redactorul Radio România, Liliana Nicolae.

Audio: O incursiune în satul Hobiţa, cu Liliana Nicolae

Piatra pentru "Poarta Sărutului"

Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Anul 1915 marchează o premieră în cariera lui Constantin Brâncuşi, primele lucrări în lemn: "Cariatide", "Fiul risipitor" şi altele.

În 1916 ciopleşte "Vrăjitoarea", dintr-un trunchi bifurcat de arţar. Este realizată prima "Coloană a Sărutului" (folosită apoi ca motiv sculptural pe stâlpii "Porţii Sărutului")

În anul 1920 înalţă în grădina lui Edward Steichen de la Voulangis prima "Coloană fără sfârşit" din lemn, care cuprinde nouă elemente.

Pentru a alege piatră pentru "Poarta Sărutului", merge în 1937 la carierele de la Pietroasa, Banpotoc, Baciu, Ruschiţa.

În octombrie lucrează la finisarea ansamblului din Târgu-Jiu. Pleacă din nou la Paris. Vizitează Olanda şi Egiptul în 1938.

În iunie revine în ţară. La 20 august termină lucrările de alamire ale "Coloanei fără sfârşit". Sunt aşezate "Masa tăcerii" şi scaunele în parcul de la Târgu Jiu.

În 1955 bolnav, Brâncuşi e internat vreme de cinci luni într-un spital parizian. Un an mai târziu, Brâncuşi îşi fracturează piciorul şi e internat la spitalul Foch din Suresnes.

Până în ultima clipă a vieţii, pe 16 martie 1957, veghează la căpătâiul său doi tineri artişti români: Natalia Dumitrescu şi Alexandru Istrati.


 


Etichete Constantin BrâncuşisculptorHobiţaTârgu Jiucasă memorialăColoana fără sfârşitPoarta SărutuluiMasa tăcerii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live