Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

13 Octombrie 2016
Vizualizari: 1778
Comentează add

Românii din Madrid au sărbătorit Día de la Hispanidad, Ziua Hispanităţii şi au văzut, la defilare, steagul ţării purtat de militarii din Regimentul de Gardă "Mihai Viteazul"

12 octombrie, Ziua Naţională a Spaniei

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: Annamaria Damian.

În fiecare an, pe 12 octombrie, spaniolii se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra cum se cuvine Día de la Hispanidad, Ziua Hispanităţii, Ziua Naţională a Spaniei.

La 12 octombrie 1492 Cristofor Columb descoperea America, moment în care Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând după trei secole un mare imperiu, care cuprindea America Centrală, precum şi porţiuni din America de Sud şi Mexic.

Românii care trăiesc în Spania reprezintă cea mai numeroasă comunitate de străini de pe teritoriul spaniol. Printre aceştia, la ceremoniile de ieri s-au aflat pentru prima dată şi militari români care au fost salutaţi de Regele Felipe al VI-lea şi de familia sa.

Parada militară s-a desfăşurat pe o vreme ploioasă, care însă nu i-a împedicat pe spanioli să se strângă în număr mare în zona centrală a Madridului. Defilarea a fost principalul eveniment al zilei, cu un omagiu adus steagului ţării şi militarilor căzuţi la datorie şi cu parada terestră. Cea aeriană a fost afectată de vreme, astfel încât o parte din avioane şi toate elicopterele au rămas la sol, însă spectatorii s-au putut bucura totuşi de culorile desenate pe cer de avioanele de vânătoare.

Pentru prima dată la o defilare de Ziua Spaniei au participat şi militari români de la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul. Sublocotenentul Izabela Diaconu a purtat steagul României, împreună cu alţi trei colegi români şi parteneri din 12 ţări din forţa de reacţie ultrarapidă a NATO.  

Izabela Diaconu: "Suntem foarte mândri să reprezentăm România, Armata României şi Brigada 30 Gardă. Nu am mai fost la ţări partenere, însă am participat anul acesta la summitul de la Varşovia, alături de încă 20 şi ceva de state. Şi atunci la fel, am participat la ceremonialul de deschidere, am ţinut drapelul României în faţa preşedintelui. Sunt foarte mândră că reprezint ţara şi mi se pare un eveniment deosebit, pentru că am cunoscut celelalte ţări, am văzut ce înseamnă o defilare pentru Spania şi modul în care  se antrenează. E impresionant să vezi o multitudine de ţinute."  

Pe reţelele de socializare, Ministerul Apărării a lansat invitaţia cu eticheta '22 por Espana', o provocare prin care publicul poate să transmită o înregistrare video cu realizarea a 22 de flotări în semn de solidaritate şi respect pentru cei care îşi dedică viaţa apărării Spaniei.

Unica regiune care astăzi a făcut notă discordantă în Spania a fost Catalonia, unde 40 de primării au decis să îşi deschidă porţile, desfăşurând activitatea unei zile normale şi încălcând astfel legea privind ziua sărbătorii naţionale. Cea mai evidentă a fost primăria din Badalona, unde un consilier a rupt hârtia cu ordinul judecătoresc care interzicea deschiderea primăriei pe parcursul zilei de ieri.

Deşi legăturile cu românii sunt mai vechi de zece secole, aşa cum afirmă unii cercetători, relaţiile diplomatice între România şi Spania au fost stabilite în urmă cu 135 de ani, la 23 iunie 1881. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică de la Madrid, în 2014 numărul total al cetăţenilor români din Spania era de aproape 800.000 de persoane, dar se estimează că numărul conaţionalilor noştri în ţara lui Cervantes ar fi cu mult peste 1 milion.


Etichete SpaniaZiua HispanitatiiCristofor Columb12 octombrieFelipeIzabela DiaconudefilareCatalonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live