Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

16 Mai 2021
Vizualizari: 1073
Comentează add

Ziua Românităţii Balcanice poate fi marcată de către autorităţi, societatea civilă, persoane fizice şi juridice, precum şi de către reprezentanții României în străinătate.

10 mai, declarată Ziua Românității Balcanice

luminita-voinea

   

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai, ora 22:13) - "Românii de pretutindeni"- Realizator: Amalia Bojescu - Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege prin care ziua de 10 mai este declarată Ziua Românităţii Balcanice, care poate fi marcată de către autorităţi, societatea civilă, persoane fizice şi juridice, precum şi de către reprezentanţii României în străinătate prin diverse manifestări sociale, educative, cultural-artistice, ştiinţifice dedicate acestei sărbători, se arată în poriectul de lege. Documentul a fost salutat de liderul AUR, George Simion.

George Simion: Revenim la o politică a statului român prin Parlamentul României care recunoaşte oficial românitatea de la sud de Dunăre, atât meglenoromânii, cât şi aromânii, cât şi istroromânii şi le acordă importanţa cuvenită. Suntem o ţară înconjurată de români, aşa că mesajul meu este de a înceraca să colaborăm între noi pe mesajele importante.

Este fundamental să avem consens asupra subiectelor legate de identitatea şi interesele naţionale, a spus şi deputatul PNL Andrei Gheorghe.

Andrei Gheorghe: Românii din sudul Dunării, românii balcanici - indiferent că se numesc aromâni, meglenoromâni, istroromâni sau sunt românii din Valea Timocului - sunt parte integrantă a naţiunii române, iar noi ca stat, iar noi ca Parlament al României avem datoria de a le apăra drepturile, de a le afirma identitatea şi de a le cultiva conştiinţa naţională.

Potrivit proiectului de lege, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea acestor manifestări. Posturile publice de radio şi televiziune pot include în programele lor cu prioritate emisiuni culturale şi informative ori aspecte de la manifestări dedicate acestei sărbători în ţară şi peste hotare, mai precizează proiectul de lege.


Etichete Ziua Românității Balcanice10 maiCamera Deputațiloraromânimeglenoromâniistroromâni sau românii din Valea Timocului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live