Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

13 Mai 2019
Vizualizari: 446
Comentează add

La Bruxelles se desfăşoară astăzi, Reuniunea la nivel înalt care va celebra 10 ani de Parteneriat Estic

10 ani de Parteneriat Estic

amalia-bojescu

 

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi cei şase Parteneri Estici - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina - vor marca astăzi, la Bruxelles,  a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic, parteneriat care s-a dovedit reciproc avantajos şi a oferit rezultate concrete cetăţenilor ţărilor din vecinătatea estică, susţine executivul comunitar.

În toată această perioadă, Uniunea Europeană şi partenerii săi estici   i-au consolidat asocierea politică şi şi-au aprofundat integrarea economică. Blocul comunitar a sprijinit o gamă largă de reforme în ţările partenere, care acoperă dezvoltarea economică, guvernanţa, conectivitatea şi contactele interumane. De asemenea, miniştrii vor reflecta cu privire la cooperarea viitoare şi vor discuta despre priorităţile politice pentru perioada care urmează.

România va fi reprezentată de preşedintele României, Klaus Iohannis, care se va pronunţa pentru continuarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi pentru aprofundarea şi consolidarea acestui parteneriat. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului va sublinia faptul că în cei zece ani de la lansare parteneriatul a contribuit la consolidarea economiilor şi a societăţilor partenerilor din est, dar şi la extinderea stabilităţii la frontierele Uniunii Europene. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia faptul că Uniunea Europeană va acţiona în continuare în funcţie de nivelul de ambiţie al partenerilor estici, respectând alegerile individuale ale acestor state. El va menţiona că Uniunea aşteaptă un angajament politic continuu din partea ţărilor partenere în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor asumate în relaţia cu blocul comunitar.

Tot astăzi, la Bruxelles, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va fi prezent la o serie de acţiuni pe această temă, cu ocazia participării la Consiliul Afaceri Externe.

La Bucureşti, preşedinţia română a Consiliului Uniunii va marca, mâine, împlinirea a 10 ani de Parteneriat Estic, printr-o conferinţă organizată de Ministerul de Externe.


Etichete Parteneriat EsticKlaus IohannisBruxellesConsiliul Afaceri Externe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live