Ascultă Radio România Actualitaţi Live

10 ani de NATO cu principalii actori: militarii

Batalionul 26 Infanterie – unitatea care a surprins invitarea in NATO de la Praga si integrarea efectivă in linia întâi.

10 ani de NATO cu principalii actori: militarii
Foto: MApN.

03 Aprilie 2014, 23:54

Realizator: Radu Dobriţoiu - Ediţie dedicată împlinirii celor 10 ani de când România face parte cu drepturi depline din Alianţa Nord Atlantică. O decadă dificilă pentru Armata României cu jertfă de sânge din partea militarilor. O emisiune Euroatlantica cu… şi despre principalii actori ai integrării României în NATO, militarii români, cei care au fost angajaţi de ţara noastră în cele mai dificile misiuni pentru a demonstra capacitatea Armatei României, pentru a susţine importanţa ţării noastre în Alianţă. Este prima emisiune dintr-un ciclu de două ediţii în care voi aborda acest subiect important, integrarea în NATO. Trei invitaţi pentru această ediţie specială în care voi evoca efortul depus de Armata României. Vom avea legătura prin telefon cu generalul maior Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, doctor în ştiinţe militare, veteran al teatrelor de operaţii din Afganistan şi Irak. Cu ajutorul colegilor de la Radio Oltenia Craiova vom intra în legătură duplex cu cetatea Băniei, unde aşteaptă să participe la Euroatlantica colonelul Dan Ionescu, doctor în ştiinţe militare, comandantul Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab, unitate de elită a Armatei României, ai cărei militari sunt cunoscuţi şi sub numele de Scorpionii Roşii. Prin telefon vom intra în legătură şi cu Mădălina Iancu, absolventă de ştiinţe politice. Ea a câştigat recent un concurs internaţional de analize politice pe bloguri. Avem legătura cu generalul maior Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre. Bună seara, domnule general!

Asculta aici emisinea Euroatlantica din 3 aprilie


Nicolae Ciucă: Bună seara!
Realizator: Zece ani de NATO… cam repede au trecut!


Nicolae Ciucă: Au trecut şi repede şi greu în acelaşi timp. Înainte de toate daţi-mi voie să aduc un ultim omagiu şi să transmit condoleanţe familiei indoliate a camaradului nostru Vulpoiu Claudiu Constantin, care şi-a pierdut viaţa în misiunea pe care o executa în Afganistan alături de ceilalţi camarazi ai săi din Batalion 20 Infanterie. Şi este probabil la fel de trist şi de asemenea exprimăm părerea de rău a tuturor camarazilor din Forţele Terestre pentru încă un erou căzut la datorie.


Realizator: Dumnezeu să-l odihnească şi cine ştie poate ajunge acolo în Valhalla, unde sunt adevăraţii războinici. Domnule general ştiu că v-a fost subordonat, şi… dacă nu mă înşel am fost chiar împreună într-o misiune în Afganistan.


Nicolae Ciucă: Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească. Am fost primul lui comandant de batalion, pentru că s-a angajat în martie 2001, la puţin timp după ce am luat comanda Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab şi am fost împreună în ambele misiuni, atât în Afganistan cât şi în Irak.
Realizator: Iată că aderarea la Alianţa Nord Atlantică presupune şi sacrificii, nu numai avantaje.


Nicolae Ciucă: Aşa este. Presupune şi sacrificii, presupune responsabilităţi, presupune angajamente, presupune dedicaţie, presupune profesionalism, presupune tot ceea ce înseamnă valori naţionale şi valori ale Alianţei.


Realizator: Ne îndreptăm acum spre Cetatea Băniei, unde cu ajutorul colegilor de la Radio Oltenia Craiova suntem în direct cu colonelul Dan Ionescu, comandantul Scorpionilor Roşii. Bună seara, domnule colonel!
Dan Ionescu: Bună seara, domnule Dobriţoiu. Am onoare să vă salut domnule general!


Realizator: A fost comandantul dumneavoastră domnul general Nicolae Ciucă şi… i-aţi fost şef de Stat Major. Stiu că dumneavoastră aţi participat acolo, la Craiova, la ceremonia de înmormântare a sublocotenentului post mortem Vulpoiu Claudiu, Dumnezeu să-l odihnească! Cum a fost atmosfera, domnule colonel?
Dan Ionescu: Dumnezeu să-l odihnească. Apăsătoare, aş putea spune, o atmosferă în care cu toţii, şi mă refer aici civili, militari, colegi, prieteni, rude cred că am simţit acelaşi lucru. Pe de-o parte o neţărmurită durere, pe care cred că nu reuşeşte cineva s-o exprime în cuvinte; pe de altă parte, mândria că astfel de oameni pe care domnul general îi descria mai devreme ca viteji, cinstiţi, cu abnegaţie aş spune modeşti şi în acelaşi timp adevăraţi eroi, cu eroisim intrând în nefiinţă, aşa cum au făcut-o şi au luptat înainte de a face treaba asta.


Realizator: Ce ştiţi despre ceilalţi cinci militari răniţi? Înţeleg că doi dintre ei urmează să-şi reia misiunile în Afganistan, însă cinci au ajuns la Landstuhl, în Germania, în spitalul american de acolo.
Nicolae Ciucă: Dacă îmi permiteţi, pot să vă răspund eu la această întrebare.
Realizator: Vă rog, domnule general.


Nicolae Ciucă: Aşa este, doi dintre militari sunt pregătiţi să-şi reia activităţile în teatru, iar ceilalţi trei care au fost evacuaţi la spitalul din Landstuhl sunt stabili, s-a luat legătura cu fiecare dintre ei. Am avut /.../ un ofiţer de legătură de la Statul Major al Forţelor Terestre care execută o misiune în Germania şi a putut să treacă astăzi pe la ei să-i vadă, să discute cu fiecare dintre ei, să le transmită sprijinul nostru din ţară şi în momentul de faţă putem afirma că sunt într-un prognostic medical foarte bun. Dacă îmi permiteţi, pot să vă mai spun o chestiune care cred eu că este cât se poate de importantă. Pierderea unui camarad este dureroasă şi nu este de nici un fel neglijată. Dar sunt măsuri care s-au luat la nivelul MApN. Domnul ministru Duşa a luat toate măsurile astfel încât ca de fiecare dată cum s-a întâmplat şi până acum familia să beneficieze de toate drepturile care se cuvin familiei militarului şi noi niciodată nu ne lăsăm un camarad în urmă, cu atât mai puţin familia acestuia. Din toate punctele de vedere există toate măsurile luate astfel încât să ne facem datoria până la capăt. Şi, cum spuneam, chiar dacă această pierdere este dureroasă, pentru noi, familia Armatei Române, este un motiv de a deveni şi mai puternici şi de a privi înainte şi de a merge mai departe spre a ne îndeplini misiunile şi angajamentele asumate.


Realizator: Iată că acest eveniment tragic, moartea sublocotenentului post-mortem Vulpoiu Claudiu şi ceremonia funerară de astăzi, odată cu ediţia noastră, ne aduce aminte şi de ceilalţi 23 de militari români căzuţi la datorie în Afganistan, jertfă supremă ce nu poate fi desprinsă de eforturile Armatei României pentru integrarea în NATO, pentru că, nu-i aşa, acolo ne-am angajat în această misiune în 2002, înainte de a deveni membri, înainte de a fi chiar invitaţi în NATO şi în 2004 ne surprindea în Irak. Vom reveni asupra acestor momente de istorie, domnule general Nicolae Ciucă şi domnule colonel Dan Ionescu, la care aţi participat şi am participat împreună. Până atunci vreau să ne îndreptăm şi spre o tânără din Bucureşti, tânără la acea dată. Să intrăm în legătură cu Mădălina Iancu, absolventă de ştiinţe politice. Ea a câştigat recent un concurs internaţional de analize politice pe bloguri. Bună seara, Mădălina.


Mădălina Iancu: Bună seara.
Realizator: Ai auzit ce am discutat până acum. Ai aşteptat cu nerăbdare în urmă cu zece ani integrarea României în NATO. Cum ţi se pare acum, iată, când auzim şi astfel de veşti triste?


Mădălina Iancu: Da, este adevărat şi parcă moartea militarului român umbreşte, ca să spun aşa, un pic această ceremonie de zece ani şi acest moment, dar nu poţi să te duci la război fără să existe şi pierderi./ilapadat
Deşi, mă rog, nu este un război, ca să spun aşa, un război adevărat. Ce să spun? Îmi amintesc că fix acum zece ani îmi pregăteam lucrarea de licenţă care era, a fost legată de NATO şi se numea 'Perspectivele NATO după ultima lărgire'. Îmi aduc aminte atunci că era un întreg val de optimism şi de încredere şi de entuziasm că în sfârşit ţara noastră se va alătura unei structuri elitiste, unei structuri la care, pentru care urma să ne anagajăm şi să intrăm să punem umărul alături de ei. Ştiu că toată ţara era la momentul acela foarte nerăbdătoare ca acest lucru să se întample ca să ne aşezăm şi noi, în sfărşit, la masa celor importanţi la care să contăm şi să facem parte dintr-un cerc elitist. Ei, în aceşti zece ani de zile, vorbesc acum în calitate de simplu cetăţean care nu se apleacă foarte mult asupra acestor lucruri, asupra domeniului militar, mai ales că sunt şi femeie şi am mai puţine astfel de preocupări, ce să spun, ca simplu cetăţean, repet, ceea ce am văzut eu şi ceea e am perceput eu, ce am citit, ce am văzut în mass-media, ce am auzit este că, senzaţia mea este că militarii români au făcut o treabă foarte bună, că singurul plus, ca să spun aşa, pe care l-am avut sunt aceşti minunaţi oameni care într-adevăr au reprezentat cu demnitate şi cu mândrie şi au dus numele ţării noastre mai departe şi ne-au făcut mândri că suntem români şi mai ales că contăm în cadrul alianţei şi că într-adevăr suntem în stare să ne achităm de obligaţiile care decurg din acest statut la fel ca orice alt membru al alianţei.


Realizator: Probabil singurul plus perceptibil la prima vedere şi la o analiză directă. Însă, eu sunt sigur că în spatele acestor eforturi se află şi alte avantaje, pentru că umbrela NATO a conferit României o stabilitate care a adus aici investitori străini şi a condus în cele din urmă şi la integrarea în UE. Cum gândeşti? Că ai spus că este un singur avantaj sau poate un singur lucru bun referindu-ne la aceşti militari minunaţi.


Mădălina Iancu: Eu v-am spus, singurul, mă rog, avantaj imediat şi vizibil, ca să spun aşa, de cineva care nu este foarte preocupat de lucrurile acestea şi îşi îndreaptă preocupările către alte domenii. Deci asta s-a văzut, asta este cel mai vizibil. Ce să spun? Atunci era un context, acum după zece ani este un alt context. Eu sunt şi femeie şi militez aşa pentru nişte lucruri mai puţin, pentru non-violenţă, ca să spun aşa, că nu degeaba am şi câştigat la competiţia internaţională cu un articol despre non-violenţă cu un articol despre un model despre cum se pot face lucrurile într-o manieră non-violentă. Eu una nu cred foarte mult în alianţe militare, dar repet, vorbesc în nume personal, nu mă erijez în reprezentantul generaţiei mele, nici eu ştiu ce altceva. Deci în nume personal eu cred că în lumea de astazi ar trebui să se facă lucrurile cu o diplomaţie non-violentă, ca să spun aşa, adică chestiile astea cu alianţele militare nu ştiu dacă mai sunt chiar atât demult de actualitate.


Realizator: Este un punct de vedere de care trebuie să ţinem cont. Din păcate, realitatea este foarte dură şi chiar de când ieşi pe stradă sau când eşti pe planiglob şi studiezi istoria îţi dai seama că fără alianţe, fără armate anumite state nu se pot impune şi nu-şi pot menţine existenţa. Nu, domnule general Nicolae Ciucă?


Nicolae Ciucă: Sigur. Dacă-mi permiteţi, nu vreau să intru în polemică cu domnişoara, vreau doar să spun că Alianţa Nord-Atlantică este o alianţă politico-militară. În toată această ecuaţie nu numai instituţia militară este cea care contează. Toate celelalte instituţi ale statului sunt implicate şi au fost implicate în acest proces anevoios şi cu toate sacrificiile de care am discutat. Ca atare chestiunea este foarte complexă. Noi, militarii, avem partea noastră de responsabilitate, dar în acelaşi timp toate celelalte instituţii ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost foarte implicate şi sunt în continuare foarte implicate în tot ceea ce înseamnă apartenenţa cu drepturi depline la NATO. În momentul de faţă, din păcate, din păcate nu trăim într-o lume ideală, dar nici noi ca militari nu ne dorim să promovăm conflictul, nu ne dorim de niciun fel această chestiune. Aceasta este o stare de fapt, care nu ţine de noi.


Realizator: Sigur… Domnule colonel Dan Ionescu, sunteţi acolo, la Craiova, comandant al "Scorpionilor Roşii", unitate din care s-a desprins şi s-a format la un moment dat şi Batalionul 20 Infanterie. În acest moment, aveţi militari la Kandahar. Ce ne puteţi spune despre ei?


Col Dan Ionescu: Avem militari la Kandahar, care-şi desfăşoară misiunea într-un context de securizare a aeroportului din Kandahar, dar vă rog să îmi permiteţi, pentru a nu trece eu mai departe la acest subiect, să vin în completarea domnului general, cu permisiunea sa...


Realizator: Vă rog, tocmai de aceea am şi invitat-o pe Mădălina, ca să vă provoc!


Col. Dan Ionescu: Exact! Aţi reuşit… în sensul în care aş vrea să spun că, până la urmă, trebuie înţeles foarte bine că şi diplomaţia apărării îşi are rolul ei în ceea ce înseamnă luptă împotriva războiului, împotriva violenţei prin alte mijloace. Şi, mai mult decât atât, aş vrea să spun că, cred, nimeni mai mult decât militarii înţeleg ceea ce înseamnă violenţă, nimeni decât militarii nu cred că sunt mai mult decât ei împotriva războiului. Chiar dacă, spre exemplu, nu avem în Afganistan un război în sensul înţeles de Klausewitz, ci mai degrabă un Sun Tzu, cu mijloacele de acum, acolo este un adevărat război, iar oamenii care, aşa cum este eroul nostru, Vulpoiu Claudiu, demonstrează, dacă vreţi, încă o dată, că acolo se confruntă cu acea violenţă. O spun încă o dată, luptăm în continuare şi noi nu numai cu mijloace, nu numai cu forţă, nu numai cu mijloace letale, pentru a obţine pacea şi liniştea, la rândul nostru, luptăm cu acele instrumente ale diplomaţiei apărării pentru acest scop. Revenind la întrebarea dumneavoastră, militarii noştri sunt acolo de aproximativ două luni şi jumătate, îşi desfăşoară misiunile în condiţiile specifice Afganistanului. Suntem mulţumiţi de ei, sunt oameni extraordinari, sunt adevăraţi eroi, şi o ştiţi foarte bine, sunt şi declaraţi nu numai de către noi aşa, ci şi de partenerii noştri.


Realizator: Da. Pentru că îi cunosc pe "Scorpionii Roşii", sunt cei alături de care am fost în 2002. Ca un făcut, istoria continuă şi în 2014, aceiaşi "Scorpioni Roşii" sunt din nou pe Aeroportul Kandahar pentru a asigura paza şi protecţia acelei baze foarte mare, cât un oraş în acest moment, sau pentru a participa la paza şi protecţia acestei baze.

În 2002, atunci când comandantul batalionului românesc din Afganistan era maiorul Nicolae Ciucă, colonelul James Huggins comanda brigada americană ce includea unitatea românească, este vorba de Task Force Panther din Divizia 82 Aeropurtată All Americans. Anul trecut, James Huggins, de această dată general-maior, comanda forţele din sudul Afganistanului, unde acţiona o altă unitate românească, Batalionul "Lupii Negri", în subordinea Diviziei 2 Infanterie, comandată la acea dată de generalul-maior Nicolae Ciucă. Nimic nu este întâmplător, cei doi au făcut istorie şi îi avem, astăzi, pe amândoi la "Euroatlantica".


Gen James Huggins: Sunt generalul-maior James Huggins, comandantul din sudul Afganistanului. Suntem norocoşi să avem alături de noi cea de-a doua forţă ca efective militare după Statele Unite din această regiune, într-o luptă dificilă. Vorbesc despre Armata României, cunosc trupele româneşti încă din 2002-2003, când prima unitate care a sosit aici era acea a "Scorpionilor Roşii", comandaţi pe atunci de locotenent-colonelul Nicolae Ciucă, care ne-a acordat un ajutor impresionant în această regiune, alături de soldaţii săi. Luptăm împreună şi împreună suntem mai puternici. Una dintre cele mai importante misiuni din această regiune este protecţia libertăţii de mişcare de-a lungul autostrăzii dintre Kandahar şi Kabul, o operaţiune complexă, pe care o execută aproape în întregime Armata României. Şi militarii români îndeplinesc această misiune în mod exemplar.


Realizator: Autostradă pentru protecţia căreia şi-a pierdut viaţa şi sublocotenentul post-mortem Vulpoiu Claudiu. Iertaţi-mă, sunt emoţionat, pentru că mă gândesc şi la 2002… şi la ceea ce s-a întâmplat cu acest erou al Armatei României. Domnule general Nicolae Ciucă aş vrea să le destăinuim ascultătorilor, în urmă cu un an şi ceva, când generalul James Huggins era comandantul din sudul Afganistanului (AFSHOUTH), aflând că dvs. sunteţi comandatul Diviziei 2 de la Buzău, v-a scris un mesaj pe un billet… şi vi l-a trimis printr-un military… pe aeroport.


General Nicolae Ciucă: Da. A fost un mesaj de mulţumire pentru modul în care militarii noştri îşi îndeplinesc misiunea în Afganistan. A fost un mesaj între doi camarazi care s-au aflat la un moment dat împreună umăr la umăr pentru îndeplinirea unei misiuni comune. Şi vreau să vă spun că, la vremea respectivă, pe Aeroportul din Kandahar se aflau doar armatele a două naţiuni: Armata Statelor Unite, care fusese fundamentul acestei baze de pe Aeroportul din Kandahar, şi militarii Armatei Române. Iacătă că şi astăzi, după 14 ani, situaţia este în oarecare măsură similară, diferă doar numărul de naţiuni implicate în rezolvarea tuturor celor operaţionale de pe teatrul de operaţii din Afganistan. Ca atare, libertatea de acţiune pe autostrada A1 reprezintă pivotul în jurul căruia se articulează toate cerinţele operaţionale, toate nevoile de îndeplinire a misiunii. Iar complexitatea este cu mult mai vastă decât cea din anul 2002.


Realizator: Domnule general Nicolae Ciucă, dacă îmi permiteţi o completare, cu modestia “care foarte rar mă caracterizează”, aş dori să aduc aminte că două instituţii importante de presă se aflau atunci pe Aeroportul din Kandahar, CNN şi Radio România.


General Nicolae Ciucă: Da... Pentru că aţi adus în discuţie această chestiune, daţi-mi voie să vă mulţumim pentru tot sprijinul acordat şi, în acelaşi timp, sunt dator din toate punctele de vedere să aduc aminte că nu numai militarii batalioanelor pe care dvs. le-aţi nominalizat, nu numai militarii forţelor terestre au executat şi execută misiuni şi au parcurs tot acest drum al integrării din 2002 până în 2004 şi al manifestării ca militari NATO din 2004 până astăzi, sunt şi celelalte categorii de forţe implicate în această misiune şi au fost implicate cât se poate de serios. Vreau să aduc aminte de militarii forţelor aeriene care sprijină proiecţia forţelor noastre în teatru...


Realizator: Ne aducem aminte de acele Hercules celebre care prima dată am zburat cu ele la Kabul şi după aceea au făcut un efort impresionant pentru a ne transporta militarii acolo, la Kandahar, cu nişte adevăraţi eroi ai aerului.


General Nicolae Ciucă: Şi Hercules şi Spartan, plus că în afară de forţele aeriene sunt...


Realizator: Forţele navale cu "Albatrosul", feribotul care a dus în Qatar în acea perioadă tehnica şi după aceea… în Basra, Irak.
Gen Nicolae Ciucă: Sigur că da. Şi Forţele navale care în momentul de faţă participă la exerciţiile şi misiunile din Marea Mediterană şi din Cornul Africii sunt misiuni foarte importante şi trebuie să subliniem acest lucru, sunt misiunile pe care le execută militarii structurilor de forţe speciale şi de informaţii militare, a căror...


Realizator: Sunt cele două structuri importante: este vorba de Brigada informaţii…

General Nicolae Ciucă: Sigur că da. Acolo rezonanţa este deosebit de importantă, pentru că nici un comandant nu poate să ia o decizie neavând-o fundamentată pe informaţii foarte bune şi reale din teatru.

Realizator: Este vorba de militarii aflaţi în subordinea generalului de brigadă Ciolponea de la Târgu Mureş şi… Brigada de Forţe Speciale, prezenţi şi acum în Afganistan, şi de asemenea, de Brigada de Informaţii. Artizani au fost pentru aceatsa brigada generalul Medar şi generalul Lucian Foca. Domnule general, se strânge, se comprimă timpul. Noi putem povesti foarte mult… Îmi amintesc şi anul 2002, când am aflat despre invitarea României în Alianţa Nord-Atlantică, această veste, eram alături de dumneavoastră, ne uitam la televizor împreună cu generalul James Huggins, dacă nu mă înşel, la acea dată.


General Nicolae Ciucă: Exact. În noiembrie, Kandahar, evenimentul se petrecea la Praga. 22 noiembrie, dacă nu mă înşel.
Realizator: Şi mergem, pentru că şi în 2004 am surprins evenimentul integrării depline împreună, dar mergem spre colonelul Dan Ionescu. Atunci eram în Irak, tot alături de "Scorpionii Roşii". Domnule colonel, ne apropiem de final, într-un minut să ne spuneţi ce sentimente aţi trăit atunci. Eram în White Horse, alături de dumneavoastră. Eram şi vecini de cort.


Colonel Dan Ionescu: Aş face o precizare, tot sub comanda domnului general Ciucă, pe atunci locotenent-colonel. A fost un moment cu adevărat emoţionant să ridicăm drapelul NATO alături de cel al României şi al "Scorpionilor Roşii". Acest evenimente, invitarea şi aderarea la NATO, găsindu-ne în ambele situaţii în teatrele de operaţii.


Realizator: Foarte scurt…


Gen Nicolae Ciucă: Foarte scurt, o chestiune. Astăzi, la pachetul de forţe care acţionează pe teatrul de operaţii s-a adăugat şi pachetul de forţe al Comandamentului logistic întrunit, fără de care nu am putea să ne îndeplinim misiunile. Este un element foarte important.


Realizator: Sigur că da. "Euroatlantica" la final, ediţie dedicaţă celor zece ani de apartenenţă a României la NATO. Invitaţi au fost generalul maior Nicolae Ciucă, colonelul Dan Ionescu, Mădălina Iancu, absolventă de Ştiinţe Politice şi bloggăriţă de succes. Le mulţumim colegilor de la Radio Olteania - Craiova şi din regia de emisie de la Radio Bucureşti. Sunt Radu Dorbiţoiu, realizatorul "Euroatlantica" şi, alături de producătorul emisiunii, Nicu Popescu, vă mulţumesc pentru atenţie. La revedere!

Realizatorul Euroatlantica: Radu-Costin Dobritoiu. Producator Euroatlantica Nicu I. Popescu. Transcriere: Rador.

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"