Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud

23 August 2014
Vizualizari: 1971
Comentează add

Premierul Victor Ponta a participat la Bistrita la ceremonialul militar-religios de comemorare a victimelor Primului Razboi Mondial.

100 de porumbei albi la comemorarea Primului Război Mondial

cristiana-sabau-bistrita-nasaud

La 4 august 1914, Belgia era invadată de armata germană. Foto: wikipedia.org.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbata, la Bistrita, ca 23 August e o o zi speciala pentru România întrucât, în urma cu 70 de ani, Regele Mihai si România, "au trecut de partea fortelor binelui".

Premierul a facut aceste declaratii la Monumentul Eroilor din Bistrita unde a avut loc un ceremonial militar-religios de comemorare a victimelor Primului Razboi Mondial, eveniment inclus în calendarul Zilelor Bistritei 2014 la care a fost invitat si seful Guvernului, vicepremierul Liviu Dragnea care, de altfel, l-a si însotit.

“Vreau sa ma alatur mesajului de pace, mesajului de întelegere a istoriei zbuciumate a acestui oras, a acestei regiuni, a acestei tari si a acestui continent.

"Întreaga Europa a comemorat, în 2014, o suta de ani de la începutul Primului Razboi Mondial, cel care a adus atâtea distrugeri, cel care a pierdut atâtea vieti.

"Românii din Bistrita si din Transilvania au suferit pierderile Primului Razboi Mondial cu doi ani înainte fata de cei de peste Carpati.

"Stiu foarte bine cum regimentul de aici, din Bistrita, în care erau români, maghiari, sasi, transilvaneni a participat înca din 1914 si a platit tributul de sânge în acel Prim Razboi”, a spus premierul.

"Nu am invatat lectia primului razboi mondial"

El a adaugat ca “Europa si noi toti nu am învatat lectia Primului Razboi”, asa încât a urmat “al doilea si mai devastator cu si mai multe victime si distrugeri”.

“Azi e o zi speciala pentru România pentru ca, în urma cu 70 de ani, pe 23 August 1944, Majestatea sa Regele Mihai si România au trecut de partea fortelor binelui si (România –n.r.) a adus tributul de sânge pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei, a Slovaciei, a întregii Europe de sub ceea ce a fost cosmarul nazist.

"Cred ca, de data aceasta poate am învatat din lectiile trecutului. Vreau sa cred ca, la o suta de ani, dupa acel an 1914, Europa stie ca pacea, întelegerea, bunastarea, toleranta între toti locuitorii Europei, între toti cei care vor binele acestui continent si a acestei tari este de fapt solutia pentru viitor.

"Vreau sa multumesc pentru acest mesaj pe care Bistrita îl transmite”, a spus premierul Ponta.

Premierul le-a multumit militarilor români, adresându-se celor de la Brigada 81 Mecanizata Bistrita, prezenti la ceremonial, pentru ca îsi fac datoria fata de “România, fata de comunitatea civilizata, fata de cei care lupta împotriva raului care mai exista în lume”.

“Va urez tuturor cât mai multa pace. Vreau sa învatam din ceea ce a fost rau în trecut si vreau sa traim în România si în Europa într-un continent si o tara mult mai fericita decât a fost înainte”, a spus premierul.

Apoi, într-o declaratie de presa, Victor Ponta a explicat prezenta sa la Bistrita prin aceea ca a raspuns invitatiei primarului Bistritei, Ovidiu Cretu (PSD), la Zilele Bistritei 2014, sarbatoarea orasului la care participa, de regula, si reprezentanti ai oraselor din Germania, Franta, Polonia si Italia cu care Bistrita este înfratita.

“Am asistat la un moment deosebit în care nu doar primarul Bistritei, ci si reprezentanti ai unor orase din Germania, Polonia, Franta si Italia au comemorart împlinirea a 100 de ani de la începerea Primului Razboi Mondial când milioane de oameni si-au pierdut viata. (…) Trecutul e trecut, dar important e sa învatam din el si sa nu mai facem aceleasi greseli”, a spus premierul.

La comemorarea victimelor Primului Razboi Mondial a mai asistat si ministrul pentru Paduri, Doina Pana, mai multi primari si sefi de institutii, dar si zeci de bistriteni.

Cu acest prilej au fost eliberati o suta de porumbei albi.


Etichete Primul Razboi MondialStiri Nord-VestVictor Pontacomemorare100 de porumbei albi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live