Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Octombrie 2021
Vizualizari: 110
Comentează add

Peste 52.000 de pelerini au venit la Catedrala Mitropolitană de la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva.

Peste 52.000 de pelerini au venit la Catedrala Mitropolitană de la Iași

radiojurnal

Pelerini la Iaşi la sărbătoarea Sfântei Parascheva.  Arhivă Foto: basilica.ro.

Peste 52.000 de pelerini au venit la Catedrala Mitropolitană de la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva al cărei hram este sărbătorit astăzi.

Redactorul nostru, Remus Rădulescu, ne spune cum a ajuns această sfântă ocrotitoarea Moldovei.


Reporter: Cuvioasa Parascheva, o călugăriță care și-a încheiat viața la 27 de ani, în secolul al XI-lea, a devenit ocrotitoarea Moldovei în 1641, când moaștele sale au fost aduse la Iași de domnul Vasile Lupu. Din adolescență, Parascheva s-a simțit atrasă spre viața călugărească și a părăsi localitatea natală Epivat, de lângă Constantinopol, și a intrat într-o mănăstire din Ţara Sfântă. A revenit în locul natal și a mai trăit doi ani fără să spună oamenilor cine este. A murit la 27 de ani şi a fost înmormântată ca o străină. Abia după două secole, când sătenii din Epivat au vrut să îngroape un marinar aruncat de mare pe uscat, s-a descoperit trupul Paraschevei nedescompus. Moaștele au fost purtate la Târnovo, în Bulgaria, la Belgrad, în Serbia și la Constantinopol. De acolo au ajuns la Iași în secolul al XVII-lea. Ele au fost dăruite de patriarhul ecumenic domnului moldovean Vasile Lupu care plătise Înaltei Porți datoriile Patriarhiei. De atunci, Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și atrage la Iaşi mulțimi de pelerini.


Realizator: Pelerinajul are loc în condiții de pandemie, cu respectarea unor reguli stricte de distanțare și purtarea măștii de protecție sanitară. Accesul în zonă este permis oricărei persoane, indiferent de localitatea de domiciliu sau dacă este vaccinată sau nu. Jandarmii și polițiștii au stabilit un culoar în care încap, concomitent, 3.500 de persoane, pentru a fi evitată aglomerația. Pe toată lungimea acestui traseu, personalul verifică dacă sunt respectate măsurile sanitare. Județul Iași a înregistrat ieri 540 de cazuri de coronavirus, fiind printre primele din România ca număr, după București, Constanța și Cluj.


Etichete sf. paraschevaiaşi(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live